Nieuwe steunmaatregelen, verlenging van sommige bestaande maatregelen en een einde aan andere die op 30 juni aflopen. De ministerraad keurde dinsdag het Koninklijk Besluit goed dat enkele initiatieven verlengt op het gebied van energie, huisvesting, transport en belastingen die bedoeld waren om de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de inflatiecrisis op te vangen. De permanente afvaardiging van de Cortes zal zich buigen over de validatie of intrekking van alle dinsdag aangekondigde maatregelen, die samen het zevende steunpakket vormen.
Onder andere de btw-korting op basisvoedingsmiddelen en de subsidie voor openbaar vervoer worden verlengd tot 31 december, terwijl de automatische verlenging van zes maanden van huurcontracten met dezelfde voorwaarden wordt beëindigd.
De aangekondigde maatregelen, zo legde minister van Economische Zaken Calviño uit, brengen extra kosten van 3,8 miljard euro met zich mee, wat de totale impact in de tweede helft van het jaar op 8,9 miljard euro brengt. Als alle steunpakketten bij elkaar worden opgeteld, bedragen de fiscale kosten 47 miljard euro.
Prijsstijgingen nemen af
De oorzaak van de lagere prijsstijgingen is, afgezien van de belastingverlaging zelf, ook de daling van de brandstof- en energieprijzen in de afgelopen maanden, na de spanningen in het grootste deel van 2022 als gevolg van de oorlog in Oekraïne. En ondanks de verlaging bleken de hoge prijzen nog steeds een zware last voor de meest behoeftige gezinnen. Terwijl de btw-korting en het spreidingseffect zorgen voor lagere prijzen, drijft de droogte de prijzen voor peulvruchten, groenten, aardappelen en granen op.
Uit de analyse van de cijfers die zijn gepubliceerd door het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) blijkt dat de prijs van brood de meest gunstige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Na een stijging van 15,4% eind van vorig jaar is de prijsstijging afgevlakt tot 7,1%. De prijsstijging van meel daalde van 36,8% naar 10,7% en die van eieren van 29,8% naar 13,2%. De prijsstijging van fruit daalde van 7,3% naar 4%, terwijl de prijsstijging van melk is gedaald van 37,3% in december naar 24,3% in mei. En nadat de prijs van olijfolie vorig jaar werd afsloot met een jaar-op-jaar stijging van 35,2%, is de prijs in mei gedaald naar 24,7%.
Inflatie in mei laagste in twee jaar
In mei was de inflatie met 3,2% jaar-op-jaarstijging bijna het laagste niveau in twee jaar. De kernindex (die onbewerkte voedingsmiddelen en energieproducten uitsluit) bedroeg echter 6,1%, wat erop wijst dat de prijsmatiging nog lang niet is geconsolideerd. Het INE benadrukte bij de publicatie van de gegevens dat de stijging van de prijzen van voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken lager was dan in mei 2022.