Cáceres culinaire hoofdstad van Spanje in 2015

door admin
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Cáceres culinaire hoofdstad van Spanje in 2015

Het ommuurde gedeelte van deze middeleeuwse stad in Extremadura is sinds de 15e eeuw onaangetast gebleven en staat dan ook op de Unesco Werelderfgoedlijst van Spanje. Wie een bezoek brengt aan Cáceres, maakt een verrassende reis door de tijd. Dat maakt de stad aantrekkelijk voor toeristen en ook filmregisseurs vielen voor deze historische charme. De populaire Spaanse televisieserie Isabel is grotendeels in de smalle straatjes van Cáceres opgenomen. De authentieke sfeer, in combinatie met het grote en gevarieerde gastronomische en artistieke aanbod heeft Cáceres de titel Culinaire Hoofdstad 2015 opgeleverd.

Twee Michelinsterren voor Restaurant Atrio

Dat de gastronomie inmiddels tot kunst is verheven, bewijzen chef-kok Toño Perez en eigenaar José Antonio Polo van restaurant Atrio. Zij geven een moderne draai aan klassieke streekgerechten als migas (gebakken broodkruim), torta del casar (schapenkaas) en een ondenkbaar groot assortiment aan Spaanse ham. Perez volgende een studie kunstgeschiedenis en Polo studeerde filosofie. Maar uiteindelijk kozen ze er samen voor om zich volledige te wijden aan alles wat er zoal in een restaurant gebeurt. ‘Aan tafel gebeurt het allemaal, hier worden problemen opgelost en feesten gevierd, dat trekt me aan’, zegt Polo. De twee verwezenlijkten hun droom met restaurant Atrio dat bekroond is met maar liefst twee Michelinsterren. Op de kaart van het restaurant staan zowel klassieke als eigentijdse menu’s voor respectievelijk 109 en 129 euro. Atrio bevindt zich in het oude centrum van de stad op de Plaza San Mateo 1.

Ook de restaurants El Figón de Eustaquio (Plaza de San Juan, 12),Eustaquio Blanco (Ruta de la Plata, 1), La Cacharrería (Orellana, 1) enLa Tapería Yuste (Plaza de San Juan, 11) hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Een van de veelzijdigste Spaanse steden

Elena Nevado, burgemeester van Cáceres zegt dat haar stad het voor een belangrijk deel van het toerisme moet hebben, maar dat nog maar 21% van de toeristen voor de goede restaurants komt. De gastronomie van Cáceres verdient meer aandacht en is daarom uitgeroepen tot culinaire hoofdstad van 2015. ‘Mensen moeten weten dat Cáceres een van de veelzijdigste steden van Spanje is’, aldus de burgemeester. Er zullen het hele jaar evenementen worden georganiseerd en culinaire routes worden uitgezet met locaties waar mensen van de streekproducten kunnen genieten als torta del Casar, lams- en kalfsvlees, kaas, olijfolie, gerookte paprikapoeder, honing en wijn. Het multiculturele verleden van Cáceres, het samengaan van de christelijke, joodse en Moorse cultuur, zal dan ook de nodige aandacht krijgen.

Muziekfestivals

Van 8 tot 11 mei 2015 is Cáceres gaststad voor het wereldmuziekfestival Womad. Dan zal ook de wereldkeuken in de spotlights staan. Verder vindt in 2015 ook weer het jaarlijkse Ierse muziekfestival Fleadh plaats met diverse concerten en workshops.

Centro de artes visuales Fundación Helga de Alvear

De van oorsprong Duitse kunstverzamelaar Helga de Alvear was op slag verliefd op Cáceres en vond dit de juiste locatie om een galerie te openen voor haar collectie die uit ongeveer 2500 kunstwerken bestaat. In ruil voor een geschikte expositieruimte stelt zij haar moderne kunstcollectie ter beschikking van de gemeente Cáceres. In 2010 werd haar droom werkelijkheid en opende het Centro de Artes Visuales Fundación Helga de Alvear haar deuren. Het centrum bevindt zich op Pizarro, 8, Cáceres. 

Museo Vostell Malpartida

Wolf Vostell (1932-1998) was een Duitse kunstenaar en pionier van de Fluxusbeweging, een artistieke stroming ontstaan in de jaren zestig in New York. Vostell koos het natuurpark Los Barruecos, veertien kilometer ten westen van Cáceres, voor de vestiging van zijn museum. Terwijl voor de ingang koeien vreedzaam staan te grazen, stuit je na binnenkomst op de patio van het museum tegen een verticaal gepositioneerd Russisch jachtvliegtuig, een zogenaamde MiG. Vostell decoreerde deze MiG met piano’s en ooievaarsnesten. In het museum staan verder kunstobjecten die Vostell maakte met moderne materialen. Piano’s, auto’s en televisies zijn op artistieke wijze tot kunstwerken getransformeerd en symboliseren de klanken uit het dagelijks leven. Het kunstwerk ‘El fin de Parsifal’ (het einde van Parsifal), dat uit opgestapelde motorfietsen tegen een boerderijmuur bestaat, werd bedacht door Salvador Dalí, en uitgevoerd door Wolf Vostell.

In het museum is onder andere ook werk te bezichtigen van de oprichter van de Fluxusbeweging George Maciunas en van Yoko Ono. Barruecos, s/n. Malpartida de Cáceres. Entree 2,50 euro.

Stichting Mercedes Calles en Carlos Bellestero

Midden in het oude centrum van Cáceres bevindt zich de Fundación Mercedes Calles y Carlos Ballestero. Mercedes Calles wilde dat na haar dood (2001) het grootste gedeelte van haar bezit ten gunste zou worden gesteld van de kennis en cultuur van de stad Cáceres. Er werden al eerder tentoonstellingen gehouden met werk van onder meer Joaquín Sorolla en Rembrandt. Ook zijn er privé objecten van Calles te zien zoals meubilair, glaswerk en porselein. ‘De opzet van het museum is dat er een breed scala aan kunstwerken te zien is, van de 17e eeuwse schilder de Zurbarán tot de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol’, zegt algemeen directeur Luis Acha Iturmendi. Plaza de San Jorge, 2. Entree gratis.

Kunstgaleries

Door de crisis zijn er inmiddels enkele verdwenen, maar Cáceres heeft nog een aantal kunstgaleries dat zeer de moeite waard is, zoals het Casa sin Fin. In deze provinciale versie van het Casa sin Fin in Madrid,  is moderne kunst te bezichtigen van onder andere Pedro G. Romero, Javier Codesal, Jorge Ribalta en Miguel Brieva. 

In La Sala el Brocense worden nieuwe tendensen in de schilder- en beeldhouwkunst van jonge kunstenaars tentoongesteld. Ook hangen in diverse horecagelegenheden kunstwerken zoals in Los Siete Jardines (Rincón de la Monja, 9) waar van kunst én van een prachtig uitzicht kan worden genoten vanaf een terras met oude keien en overdadige beplanting.

Terrasjes met tapas

Kunst bezichtigen en lekker eten kan dus volop in Cáceres. En wat zeker niet mag ontbreken op het programma is het dwalen door de straatjes van de stad en genieten van een hapje en een drankje op een van de terrasjes in het oude centrum, of net daarbuiten. Bij Las Caballerizas (Pizarro, 10), El Corral de las Cigüeñas (Cuesta de Aldana, 6) Hornos 25 (Hornos, 25) of La Matilda (Plaza de Santiago, 9) gaat dit zeker lukken.

Meer informatie in El PaisGemeente Cáceres afdeling toerisme.

Dit wil je misschien ook lezen