Caixabank past opnieuw reorganisatieplan aan

door admin
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Caixabank past opnieuw reorganisatieplan aan

De reorganisatie van Caixabank is een gevolg van de fusie met Bankia. Met de oorspronkelijke 8.291 ontslagen zou het om het grootste ontslagronde ooit in de financiële sector zijn gegaan. Afgelopen april draaide Caixabank het aantal ontslagen al terug tot 7.791.

Nu zijn nog eens 1.339 banen veiliggesteld en komen er 1.839 mensen minder op straat te staan dan oorspronkelijk het plan was. Ook wordt voor 708 werknemers een functie elders in het bedrijf gezocht. 

Vakbonden zijn tevreden

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de bank zijn nog niet afgerond, maar secretaris-generaal Pepe Álvarez van de UGT is alvast tevreden over het huidige resultaat. Hij noemt het een positieve ontwikkeling dat de ontslagregelingen (ERE) voor zover mogelijk op vrijwillige basis getroffen zullen worden. 

Vanaf nu zullen de onderhandelingen zich richten op de gedwongen verhuizingen van werknemers die alternatief werk hebben gekregen op meer dan 100 kilometer afstand van hun huidige baan. De vakbonden willen dat dit maximaal 75 kilometer is, en dat de verplaatsing alleen gebeurt als dat strikt noodzakelijk is. 

Vervroegde pensioenregelingen voor 52 en 53-jarigen

Ook heeft Caixabank de vrijwillige ontslagregelingen beschikbaar gesteld voor werknemers van 52 en 53 jaar oud. Datzelfde deed BBVA en kreeg daarop 4.045 verzoeken voor vrijwillige deelname aan het collectieve ontslagplan. Met uiteindelijk 2.735 vrijwillige afvloeiingsregelingen is het zeer waarschijnlijk dat het reorganisatieplan van BBVA uitgevoerd kan worden zonder gedwongen ontslagen. Zo hoopt ook Caixabank dat voor de 6.452 werknemers waarvoor geen werk meer is, het dienstverband op vrijwillige basis kan worden beëindigd. 

Ontslagvergoedingen

Alle werknemers van 63 jaar of ouder die vrijwillig de bank verlaten ontvangen 20 loondagen per gewerkt jaar. Werknemers geboren in 1967 of daarvoor en die minimaal zes jaar bij de bank in dienst zijn geweest krijgen een vergoeding van 57 procent van het bruto jaarsalaris. Werknemers geboren in 1964 of daarvoor krijgen daarbij een vergoeding van 18 duizend euro; werknemers uit 1965 krijgen een vergoeding van 23 duizend euro en werknemers uit 1966 en 1967 krijgen 28 duizend euro. 

Ook ontvangen de werknemers die gebruikmaken van de vrijwillige ontslagregeling tot hun 63ste een bijdrage voor de pensioenregeling en de zorgverzekering. 

Werknemers geboren in 1968 en 1969 en die minimaal zes jaar in dienst zijn geweest ontvangen een bijdrage van zeven maal 57 procent van het bruto jaarsalaris dat tot de 63ste verjaardag maandelijks wordt uitbetaald. Ook krijgen zij een vergoeding van 14 duizend euro en blijven zij tot hun 63ste geregistreerd bij de Seguridad Social.

Alles overige werknemers krijgen 40 loondagen per gewerkt jaar, met een maximum van 36 maandelijkse uitkeringen. Bij een dienstverband van minimaal zes jaar wordt daarbij een vergoeding van 23 duizend euro uitgekeerd; is dat niet het geval dan bedraagt deze vergoeding 13 duizend euro. 

Dit wil je misschien ook lezen