Caso Koldo: Groot Spaans mondkapjesschandaal onthuld

Mijoenencontracten toegekend tijdens pandemie

door admin
Caso Koldo mondkapjesschandaal

In de meest kritieke weken van de pandemie, terwijl duizenden mensen in Spanje stierven aan COVID-19, werd het corruptieschandaal dat nu bekend staat als ‘Caso Koldo’ opgezet. Dit schandaal treft de regering van Pedro Sánchez.

Caso Koldo omvat de toewijzing van ten minste zes contracten door overheidsorganisaties. Ook twee autonome gemeenschappen onder leiding van de PSOE (Spaanse Socialistische Arbeiderspartij) zijn erbij betrokken. Daarbij werden de gebruikelijke aanbestedingsprocedures overgeslagen. De naam ‘Koldo’ verwijst naar Koldo García, de adviseur van voormalig minister van Ontwikkeling José Luis Ábalos. De anticorruptie-aanklager schat dat door de contracten het vermogen van deze man met 1,5 miljoen euro is gegroeid. Afgelopen woensdag werden 14 personen in verband met deze zaak, onder wie Koldo García, zijn vrouw en broer, gearresteerd.

Van 0 naar 53 miljoen euro

De firma Soluciones de Gestión y Apoyo SL speelt een hoofdrol in het verhaal. Dit bedrijf zag haar omzet stijgen van 0 naar meer dan 53 miljoen euro tussen 2019 en 2020. Zonder aanbesteding kreeg de firma ten minste zes contracten toegekend. Deze waren afkomstig  van verschillende regeringsafdelingen en de autonome gemeenschappen van de Canarische Eilanden en de Balearen. Twee andere contracten, die het totaal op acht zouden brengen, worden nog onderzocht.

Andere sleutelfiguren

Soluciones de Gestión y Apoyo SL stond op naam van de Baskische zakenman Íñigo Rotaeche. In de eerste weken van de pandemie werd de firma echter beheerd door de Grupo Cueto. Dit bedrijf was van zakenman Juan Carlos Cueto. Hij wordt in het onderzoek beschouwd als het brein en de belangrijkste figuur in de zaak. Van belang in dit verband is het feit dat de Spaanse premier Pedro Sánchez op 14 maart 2020 de eerste noodtoestand van de pandemie afkondigde. Die werd gevolgd door een strenge lockdown in Spanje welke duurde tot 21 juni.

Chronologie van de contracten

  • Eerste contract: 21 Maart 2020: Slechts een week na de afkondiging van de noodtoestand kende Puertos del Estado, onder het toenmalige ministerie van Ontwikkeling, het eerste contract toe aan Soluciones de Gestión y Apoyo SL. De firma zou 8 miljoen maskers leveren ter waarde van 24 miljoen euro.
  • Tweede contract: 27 Maart 2020: Adif, eveneens afhankelijk van het ministerie onder leiding van José Luis Ábalos, kende het bedrijf 12,5 miljoen euro toe voor de levering van 5 miljoen maskers.
  • Derde contract: 20 April 2020: Het ministerie van Binnenlandse Zaken, via de Staatssecretaris voor Veiligheid, kende het bedrijf bijna 3,5 miljoen euro toe voor de levering van medisch materiaal.
  • Vierde en vijfde contract: Het ministerie van Gezondheid van de Canarische Eilanden kende twee contracten toe voor de levering en het transport van maskers, met een totale waarde van ongeveer 12,3 miljoen euro.
  • Zesde contract: 8 Mei 2020: Het ministerie van Gezondheid op de Balearen kende het bedrijf 3,7 miljoen euro toe voor de levering van maskers.

Onderzoek wordt vervolgd

Het corrupte netwerk kocht eigendommen met geld dat was verkregen uit onregelmatige commissies voor het leveren van de mondkapjes tijdens de pandemie. Koldo García zou familieleden hebben gebruikt om geld te verplaatsen en te verbergen. Het onderzoek bracht ook verdachte financiële activiteiten aan het licht. Daaronder de aankoop van eigendommen ter waarde van maximaal 1,5 miljoen euro binnen een korte periode. Die hielden schijnbaar geen verband met hun officiële inkomsten. Het onderzoek naar ‘Caso Koldo’ is nog in volle gang, maar wijst nu al op een grootschalig machtsmisbruik.

Lees ook: Hoe de Spaanse oligarchie ook tot mondkapjesschandalen leidt

Dit vind je misschien ook leuk