Catalaanse naaktstranden dreigen te verdwijnen door ’textiel’ toeristen

door admin
Catalaanse naaktstranden dreigen te verdwijnen door 'textiel' toeristen

De toename van ’textielen’ op deze stranden heeft geleid tot ongemak bij de nudisten. “Er is een onevenwichtigheid tussen nudisten en textielen. We hebben veel minder ruimte”, zegt Segimon Rovira, voorzitter van de Club Català de Naturisme (CCN) in de krant El Periódico. Hij voegt eraan toe dat nudisten zich vaak ongemakkelijk voelen op niet-nudistische plekken.

Bekijk ook: Twee Spaanse naaktstranden bij beste van Europa in 2020

De CCN werkt aan een project om het nudisme te beschermen en te bevorderen. Hoewel ze gemengde groepen niet uitsluiten, streven ze naar een veilige en rustige omgeving voor nudisten.

Vaak idyllische naaktstranden ook populair onder niet-nudisten

 Een van de redenen voor de afname van naaktstranden is de populariteit van deze vaak afgelegen en rustige stranden onder ’textielen’. Veel van deze stranden zijn populair geworden door enthousiaste recensies online waarin niet wordt gespecificeerd dat de vaak paradijselijke stranden naaktstranden zijn. Veel bezoekers maken er bovendien foto’s voor hun sociale media, wat leidt tot drukte en ongemak bij de nudisten die er niet op zitten te wachten naakt op beelden van anderen te verschijnen.

De Federatie Naturista-Nudista van Catalonië heeft een lijst van naaktstranden op hun website, maar slechts de helft daarvan wordt als zodanig vermeld op Google. De federatie wil deze stranden niet geheim houden, maar wil wel dat ze worden gecategoriseerd als nudistische gebieden.

Rol van lokale overheden

De lokale overheden spelen ook een rol in deze kwestie. Hoewel sommige gemeenten, zoals Begur, naaktstranden hebben aangewezen na campagnes van nudistische organisaties, hebben anderen, zoals Barcelona en Tarragona, regelgeving die het nudisme beperkt tot specifieke gebieden.

Als alternatief wenden sommige naturisten zich tot specifieke campings of plaatsen zoals El Fonoll, een dorp in Tarragona waar men een 100% naturistische levensstijl kan beleven. “Sinds de pandemie willen steeds meer mensen hier wonen. We zitten vol”, zegt Núria Espinal, die het dorp beheert met haar man.

Bekijk ook: Naast naaktstranden en naturistencampings ook een naaktdorp in Spanje

 

Dit vind je misschien ook leuk