Hij legde het nieuwe protocol uit dat vrouwen kunnen volgen die een vrijwillige onderbreking van hun zwangerschap aanvragen. Voorheen konden vrouwen tot 9 weken zwangerschap een abortuspil krijgen. De methode zal in ziekenhuizen worden aangeboden.
Bekijk ook: Spanje krijgt nieuwe abortuswet, menstruatieverlof en gratis pil
Argimon benadrukte dat de beslissing tot onderbreking van de zwangerschap altijd door de vrouw genomen wordt die op adecuate wijze is geïnformeerd en vergezeld wordt door een zorgprofessional.
Het nieuwe protocol bevat ook aanbevelingen voor pijnstilling, adviezen die ertoe moeten leiden dat de procedure zo minimaal invasief mogelijk is en alle risico’s reduceert. Tot slot omvat de nieuwe procedure ook modellen toegespitst op vrouwen met chronische aandoeningen of andere gezondheidsrisico’s in combinatie met abortus.
Voordelen van medische abortus
Onder de voordelen van de abortuspil is het feit dat deze het natuurlijke proces van abortus nabootst. De zwangerschapsonderbreking is minder invasief en kan worden uitgevoerd vergezeld van familieleden. Bovendien kunnen ook bloeding en uitzetting kunnen worden geprogrammeerd en voorspeld.
Omdat er bij een medische abortus geen sprake is van een chirurgische ingreep en algemene anesthesie, loopt de vrouw minder risico op complicaties.
Bekijk ook: Spanje pioniert met menstruatieverlof
De interventie op deze wijze is “bijzonder gunstig” voor vrouwen met obesitas, misvormingen van de baarmoeder of eerdere cervicale chirurgie, voegde Anna Torrent eraan toe. Zij is klinisch coördinator van de afdeling seksuele en reproductieve gezondheidszorg in Mollet (Barcelona).
Bekijk ook: Spaanse artsen weigeren abortus, ondanks dat de procedure legaal is
Torrent waarschuwde echter dat dit type abortus meer tijd nodig heeft om te voltooien, buikpijn en bloedingen kan veroorzaken en kan leiden tot andere bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree, braken en koorts. Daarbij heeft 5% van de vrouwen ook een tweede interventie nodig.
Problemen met de toegankelijkheid van het recht op abortus
Het recht op abortus is echter niet voor alle vrouwen in Spanje even toegankelijk. Dat geldt met name voor de publieke gezondheidszorg. In veel regio’s weigeren conservatieve artsen hun medewerking te verlenen. Volgens Argimon is in vergelijking met de rest van Spanje de toegankelijkheid va abortus in Catalonië veel beter. Spanje “is een woestijn” als het gaat om het verlenen van dit recht.
Abortus ook kwestie van onafhankelijkheid en fundamentele rechten van de vrouw
De minister van Gelijkheid en Feminisme, Tània Verge, betoogde dat abortus niet alleen een gezondheidskwestie is, maar ook een kwestie van “onafhankelijkheid en fundamentele rechten van vrouwen”. Ze verdedigde bovendien dat het nieuwe protocol een erkenning is van ee historische feministische en heeft verdedigd dat het nieuwe protocol een erkenning is van een historische feministische rechtvaardiging.