Catalonië gaat roken op terrassen, bij bushaltes en scholen verbieden

door admin
Catalonië gaat roken op terrassen, bij bushaltes en scholen verbieden

Terrassen, bushaltes en in- en uitgangen van scholen in Catalonië worden omgevormd tot "rookvrije ruimtes". De regionale minister Argimon van Volksgezondheid heeft de nieuwe regels aangekondigd.

“We bereiden een verordening voor die specifieke ruimtes rookvrij maakt, zoals de in- en uitgangen van scholen waar we vaak roken als we wachten op de kleintjes en de terrassen”, kondigde hij aan in een interview op TV3 op vrijdag.

Bekijk ook: Update verkoopprijzen van sigaretten en sigaren in Spanje

De minister legde uit dat er een “overgangsperiode” moet komen, maar gaf verder geen details over details van de verordening. Deze zal naar verwachting in oktober worden behandeld in het Catalaanse parlement.

Aantal rokers daalt niet meer

De maatregel speelt in op de stagnatie die te zien is in de afname van rokers. Volgens een enquete onder de bevolking die werd gepresenteerd in juli, rookt 22,6% van de volwassenen in Catalonië. Hier gaat het om meer dan een op de vier mannen (26,6%) en 18,8% van de vrouwen van 15 tot 44 jaar. 

Tussen 1990 en 2017 daalde het roken van 33,7% naar 24% van de volwassen bevolking. Toen stopte de daling. Volksgezondheid schrijft 10.000 jaarlijkse sterfgevallen toe aan van tabak afgeleide pathologieën.

Gratis nicotinevervangers voor lage inkomens

Een aanvullende maatregel in dit verband zal zijn dat de deelregering vanaf januari 2023 gratis nicotinevervangers zal aanbieden aan mensen met een inkomen van minder dan 18.000 euro die willen stoppen met roken. Deze middelen “verdubbelen of meer” namelijk het succes van pogingen om te stoppen met roken.

Bekijk ook: Gaat Spanje roken in auto en op terras verbieden?

Argimon legde uit dat de behandeling ongeveer 300 euro kost. Voor veel mensen is dat teveel. Het plan is om dit bedrag in één keer of in twee delen te vergoeden aan rokers met een laag inkomen. Laat dat nou net de mensen zijn die het meest roken. Volgens gegevens van de minister zijn er naar schatting tussen 600.000 en 700.000 rokers met een inkomen van minder dan 18.000 euro.

Coronavirus 

Argimon voorspelde in zijn interview ook een toename van Covid-19-infecties. Daaraan voegde hij wel toe te voorzien dat dit geen toename van de ernst van de ziekte zal betekenen. “Een beetje zoals de laatste twee of drie maanden dat we een toename in het aantal besmettingen hadden. Er was veel infectie maar we hadden geen mensen op de IC.”

Bekijk ook: Dit zijn alle rookvrije stranden in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk