Code rood tot maandag voor zware regen aan Costa Blanca en Alicante

door admin
Code rood tot maandag voor zware regen aan Costa Blanca en Alicante

Zo hevig dat het weerinstituut Aemet code rood (maximaal risico) heeft gegeven aan het noordelijke deel van de kust van Alicante en aan Campo de Cartagena in de regio Murcia. Andere delen van de regio’s Valencia, Murcia en de Balearen krijgen code oranje (belangrijk risico) toebedeeld.

Bekijk ook: Storm Hermine houdt flink huis op de Canarische Eilanden

De plaats Pego (Alicante) kreeg het op zondag al zwaar te verduren met 121,2 liter neerslag per vierkante meter in vier uur tijd. In Murla viel 85,2 liter per vierkante meter in een uur tijd. Het coördinatiecentrum noodsituaties van de regio Valencia heeft alle mankrachten paraat met de pre-noodsituatie vanwege de voorspelde zware regenval aan de kust. In het binnenland van de provincie en de zuidkust blijft het waarschuwingsniveau op dit moment oranje en geel voor regen en storm.

Naast Pego regende het ook ongebruikelijk hard en veel in Ràfol d’Almúnia (Alicante) met 65,4 l/m2; 53,6 l/m2 in Pedreguer (Alicante) en 50,4 l/m2 in Font d’En Carrós (Valencia), zo blijkt uit gegevens van het Valenciaanse weerinstituut Avamet.

Als gevolg van de regenachtige periode is het provinciale brandweerconsortium van Alicante in actie gekomen bij verkeersongevallen en kleine overstromingen in huizen of bij auto’s die vast zijn komen te zitten in de regio’s Marina Alta en Baix Vinalopó.

Voor de noordkust van de regio Alicante wordt meer dan 40 liter regen per m2 voorspeld binnen een uur en 130 l/m2 in 23 uur. Voor het zuiden van de kust van Valencia geldt een kans op 40 l/,2 in een uur.

Code oranje

Naast code rood voor het noorden van Alicante en de Campo de Cartagena geldt code oranje en geel voor de rest van de provincies Alicante en Valencia, en het noordelijke binnenland van Castellón zijn gewaarschuwd vanwege regen en stormen. Voor alle eilanden van de Balearen (Ibiza, Formentera, Mallorca en Menorca) geldt code oranje wegens intense regen en storm. 

De waarschuwingen gelden in principe tot 6 uur maandagochtend.

Dit vind je misschien ook leuk