Collectie met ruim duizend opgezette dieren in beslag genomen in Spanje

door admin
Collectie met ruim duizend opgezette dieren in beslag genomen in Spanje

De Spaanse politie heeft een collectie van 1.090 opgezette dieren in beslag genomen. Het gaat om een enorme collectie wilde en (soms) uitgestorven dieren zoals ijsberen, tijgers en olifanten. De eigenaar is de zoon van een bekende zakenman uit Valencia.

Agenten van de Guardia Civil melden dat van de gevonden diersoorten er 405 tot de CITES-lijst behoren, een overeenkomst inzake internationale handel in bedreigde en wilde dier- en plantensoorten.

Het gaat om een enorme collectie wilde en (bijna) uitgestorven dieren waaronder olifanten, ijsberen, luipaarden, cheeta’s, leeuwen, witte neushoorns, sneeuwluipaarden, lynxen, krokodillen, antilopes en tijgers zoals de Bengaalse tijger. Ook werden 198 grote ivoren olifantenslagtanden aangetroffen.

Grootste vondst beschermde diersoorten ooit in Spanje

De dieren waren bestemd voor smokkel en werden aangetroffen in een grote hal van ongeveer zeven voetbalvelden groot in de Valenciaanse gemeente Bétera. De dieren vertegenwoordigen een waarde van meer dan 29 miljoen euro. De Spaanse politie meldt dat dit de grootste vondst van beschermde diersoorten van Spanje en een van de grootste op Europees niveau is.  

Spaanse politie en Europol al maanden bezig met onderzoek

Operatie “Valcites” van een speciale eenheid van de Guardia Civil begon in november 2021 toen agenten tips kregen over een mogelijke particuliere verzameling van opgezette dieren in Bétera. Ook Europol werkte mee aan dit onderzoek. Onderzoek leidde in de daaropvolgende maanden naar een pakhuis van meer dan 50.000 vierkante meter groot waar de ruim duizend dieren werden aangetroffen. Ze waren opgesteld als in een museum.

Eigenaar zoon bekende zakenman uit Valencia

Naar aanleiding van deze vondst is er naar één persoon een onderzoek gestart wegens vermeende strafbare feiten op het gebied van smokkel en overtredingen van wetten die verband houden met de bescherming van flora en fauna. Volgens de nieuwssite Levante-emv.com gaat het om een van de zoons van de inmiddels overleden zakenman Ros Casares uit Valencia.

De eigenaar heeft inmiddels allemaal stukken aan moeten leveren waaruit blijkt hoe hij aan deze dieren is gekomen. Volgens Spaanse media zou de eigenaar de collectie hebben geërfd van zijn vader. Alle verzamelde documenten en onderzoeksresultaten zijn overgedragen aan de rechtbank van Llíria in Valencia.

Dit vind je misschien ook leuk