Consumentenbond Spanje wil twee zonnebrandcrèmes van markt halen

door admin
Consumentenbond Spanje wil twee zonnebrandcrèmes van markt halen

Volgens de Spaanse consumentenbond OCU bieden twee zonnebrandcrèmes met een beschermingsfactor van 50+ van de merken Isdin en Babaria onvoldoende bescherming tegen de schadelijke UV-stralen.

Beide merken bieden crèmes aan met een beschermingsfactor van 50+ terwijl ze in werkelijkheid beschermen met factor 15 en 30, zo meldt de consumentenorganisatie in een persbericht. Om deze reden heeft de OCU donderdag verzocht de volgende producten van de markt te halen: Isdin Fotoprotector Pediatrics Transparent Spray SPF 50+ en Babaria Infantil Spray Protector SPF 50+ (zie afbeelding). Deze bieden niet de op de verpakking beloofde bescherming. Volgens OCU moet op het product van Isdin factor 15 staan en op dat van Babaria factor 30.

OCU heeft 17 in Spanje verkrijgbare en verschillende typen zonnebrandcrèmes naar een buitenlands laboratorium gestuurd om deze te laten onderzoeken. 

Ministerie gaat OCU-onderzoek checken

De autoriteit die kan beslissen of de producten werkelijk van de markt gehaald worden is het Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS) dat valt onder het ministerie van Gezondheidszorg. Dit ondanks dat zonnebrandcrèmes onder de categorie ‘cosmetica-producten’ vallen. Bronnen bij het ministerie geven aan dat er is gevraagd om meer gegevens uit het onderzoek waarop OCU haar verzoek baseert. De betreffende onderzoeken zullen eerst zorgvuldig worden geverificeerd, voordat er een besluit wordt genomen over het eventueel van de markt halen van beide producten.

Reactie Isdin

Vanuit Isdin is gereageerd met de opmerking dat de zonnebrandproducten de bescherming bieden die op de respectievelijke verpakkingen staat vermeld. Het bedrijf verwijst in deze naar twee onafhankelijke onderzoeken uit 2015 en 2017 die deze bewering kunnen staven. ‘Ondanks dat Isdin deze onderzoeken aan OCU heeft gestuurd, zijn deze niet meegenomen in de conclusies van die organisatie’, is de kritiek vanuit Isdin. Bovendien heeft OCU de onderzoeksresultaten niet met Isdin gedeeld, zodat het bedrijf die onderzoeken niet kan controleren op gehanteerde methodologie en uitvoering of kan checken hoe deze zijn uitgevoerd of hoe coherent de resultaten zijn. Verder wijst Isdin erop dat er sinds de lancering van het procuct in 2015 er geen enkele klacht van consumenten is binnengekomen. 

Babaria (Berioska) heeft nog niet gereageerd op het onderzoek van OCU. Wel is er een persbericht gestuurd door Stanpa, de nationale vereniging voor Parfumerie en Cosmetica waarin alle geloofwaardigheid van het door de consumentenorganisatie gepubliceerde rapport wordt ontkend en wordt gewezen op een gebrek aan transparantie. In het bericht wordt eveneens gewezen op het feit dat de Europese Unie een van de meest strikte regels hanteert op het gebied van veiligheid in de branche van cosmeticaproducten.

Beste zonnebrandcrèmes in Spanje

De zonnebrandcrème van Garnier Delial Sensitive Advanced Bruma Antiarena kwam als beste uit de analyse van OCU en de Cien Sun Spray Solar Infantil van de Lidl is de beste wat betreft prijs-kwaliteit-verhouding. OCU laat eveneens weten dat het niet nodig is duurdere producten te kopen op het gebied van bescherming tegen de zon. Wel is het nodig je meerdere keren per dag in te smeren met de beschermingsproducten. 

Dit vind je misschien ook leuk