Contant betalen in Spanje blijft populair ondanks afname

door admin
contant betalen spanje

De meeste Spanjaarden blijven de voorkeur houden voor contant betalen, ondanks een afname in het gebruik van cash in Spanje. Dat blijkt uit een onderzoek naar betaalmethoden van de Spaanse Bank.

Volgens het onderzoek, uitgevoerd onder meer dan 5.000 mensen en 1.650 winkels, geeft 57% van de Spanjaarden aan dagelijks contant te betalen, terwijl 59% contant geld als hun voorkeursbetaalmethode beschouwt. Dit is weliswaar een daling ten opzichte van vorig jaar, toen nog 65% van de respondenten aangaf dagelijks biljetten en munten te gebruiken.

Gemak en gewoonte als redenen

De belangrijkste redenen voor de voorkeur voor contant betalen zijn volgens het onderzoek gemak en gewoonte. Ondanks de afname blijft contant geld dus stevig in de betaalcultuur van Spanje verankerd. Het onderzoek wijst ook op een opkomende trend: het gebruik van digitale betaalmethoden neemt toe. Hoewel slechts 13% van de respondenten dagelijks met hun telefoon betaalt, is dit cijfer in opmars, vooral onder jongeren en mensen met een hogere opleiding.

Verschillen tussen generaties

Uit de gegevens van de Banco de España komen interessante verschillen naar voren op basis van leeftijd en geslacht. Oudere generaties, met name 55-plussers, en mannen geven vaker de voorkeur aan contant geld. Het gebruik van contant geld neemt toe naarmate de leeftijd stijgt. Daarentegen kiezen vrouwen en mensen tussen 25 en 54 jaar vaker voor betalingen met een creditcard.

Gemiddeld 46 euro in de portemonnee

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat Spanjaarden gemiddeld 46 euro aan contant geld bij zich dragen, drie euro meer dan vorig jaar. Toch is er ook een groeiende groep die helemaal geen contant geld meer op zak heeft: inmiddels zegt 4% van de respondenten geen biljetten bij zich te hebben, een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden.

Opkomst fintech-banken

Dat jongeren steeds meer met hun mobiel betalen komt deels door de opkomst van fintech banken zoals Revolut, N26 en Bnext. Die hebben inmiddels 53% van de nieuwe bankklanten in Spanje weten binnen te halen, zo blijkt uit onderzoek van Grupo Inmark. Revolut is hierin de koploper en heeft met bijna 20% van alle nieuwe rekeningen grote traditionele spelers zoals BBVA, Santander en CaixaBank achter zich gelaten. De fintech banken hebben hun opmars te danken aan hun innovatieve, digitale benadering zonder fysieke kantoren. Voor de gebruiker levert dit gemak en lage kosten op.

Regels voor contant betalen in Spanje

De autoriteiten zullen blij zijn met een toename in digitale betalingen. Dat geeft ze meer controle over mogelijke witwaspraktijken en belastingontduiking. De regering heeft hierom de afgelopen tijd de regels rond contante betalingen aangescherpt. Bedrijven en zelfstandigen mogen maximaal 1.000 euro contant betalen, terwijl voor particulieren de grens op 2.500 euro ligt. Voor toeristen geldt een ruimere limiet van 10.000 euro. Elke contante transactie moet worden vastgelegd en grote betalingen moeten worden gemeld bij de belastingdienst. Wie de regels overtreedt, riskeert een boete van 25% van het betaalde bedrag. Hiermee wil Spanje transparantie bevorderen en illegale praktijken de kop indrukken.

Dit wil je misschien ook lezen