Corpus Christi in Spanje: straten versierd met prachtige bloemtapijten

door admin
Corpus Christi in Spanje: straten versierd met prachtige bloemtapijten

De viering is gebaseerd op de maankalender en vindt 60 dagen na Paaszondag plaats. Dat wil zeggen op de donderdag van de tweede week na Pinksteren. In sommige landen, zoals Spanje werd het feest verplaatst naar de zondag om het beter aan te passen aan de werkkalender. Dat is de dag dat de straten bedekt zijn met de mooiste patronen gemaakt van bloemen.

Processie

Corpus Christi-vieringen omvatten meestal een processie waarin de gewijde hostie wordt getoond in een monstrans, een stuk goud of een ander edelmetaal. Deze processie loopt door de straten van de stad langs de indrukwekkende bloemencomposities in de vorm van een door de bewoners zelf gemaakt tapijt. 

Waarom wordt het gevierd?

Corpus Christi is een feest gevierd door de katholieke kerk waarvan de oorsprong teruggaat tot het jaar 1208. Toen stelde de religieuze Juliana de Cornillon voor een feest te vieren ter ere van het Lichaam en Bloed van Christus. Corpus Christi probeert het sacrament van de eucharistie, waarvan de betekenis ‘dankzegging’ is, te verheerlijken. In het jaar 1264 stelde paus Urbanus IV dit feest in met de stier Transiturus Corpus Christi.

Waar in Spanje is het een feestdag?

In Spanje is het alleen officieel feest in Castilla-La Mancha. Alle provincies in deze regio – Toledo, Guadalajara, Cuenca, Albacete en Ciudad Real – hebben deze dag als feestdag aangewezen. Daarnaast is het ook een lokale feestdag in Sevilla en Granada. In het geval van de stad Granada valt de viering van Corpus Christi samen met de feria.

De meest spectaculaire bloementapijten in Spanje

In Spanje zijn er drie Corpus Christi-vieringen die de titel van Internationaal Toeristisch Belang hebben gekregen: die van de stad Toledo en de steden Béjar (Salamanca) en Puenteareas (Pontevedra).

Op nationaal niveau vallen de vieringen op in La Puebla del Río (Sevilla), Zahara de la Sierra (Cádiz), Villa de Mazo (La Palma), Sitges (provincie Barcelona), de Octavas del Corpus de La Orotava (Tenerife), Peñalsordo (Badajoz), de dansen van het Octaaf van het Corpus van Valverde de los Arroyos (Guadalajara), de Zonden en Dansers van Camuñas (Toledo) en de Zaagsel Tapijten van Elche de la Sierra (Albacete).

Lees ook: Dit zijn de feestdagen en lange weekenden van 2023

Dit vind je misschien ook leuk