Costa del Sol wil ‘watersnelweg’ in de strijd tegen de droogte

door admin
Costa del Sol wil 'watersnelweg' in de strijd tegen de droogte

Nu de droogte het zuiden van Spanje in zijn greep houdt en steeds meer gemeenten overgaan tot waterrestricties, zijn oplossingen harder dan ooit nodig. Daarom werkt de westelijke Costa del Sol aan een 'waterweg' die tijdens droogte het water moet verdelen.

Matilde Mancha, hoofd van Acosol – het waterbedrijf voor de westelijke Costa del Sol – deelt in de krant SUR haar visie voor een waterweg die het toekomstige nieuwe reservoir in Campo de Gibraltar verbindt met La Viñuela in de streek Axarquía. Mancha benadrukt de ernst van de huidige droogte: er moet 20 procent minder water verbruikt worden. Dat doel proberen gemeenten te bereiiken door het sproeien van parken en vullen van zwembaden met kraanwater te verbieden en meer in te zetten op het gebruiken van gerecycled water. 

Normaliter kan het La Viñuela-reservoir in het oosten van Axarquía, en de grootste van de provincie Málaga, de westelijke Costa rond Marbella van water voorzien, maar er is investering nodig om het water daar te krijgen. Het La Concepción reservoir in het westen is te klein en moet soms bij hevige regen zelfs open gezet worden om het water eruit te laten. Het terrein is te moeilijk om dit reservoir alsnog te vergroten. 

Als belangrijkste initiatief om water uit La Axarquía naar de kust van Torremolinos tot Manilva te krijgen, plant Acosol de waterpompcapaciteit van Axarquía van 200 liter naar 500 liter per seconde te verhogen. De Junta de Andalucía heeft verbeteringen voor de pompinstallatie vastgelegd, maar het netwerk waar het aan koppelt, heeft upgrades nodig.

Verbinding met nieuw reservoir

Een tweede groot doel is een verbinding met een toekomstig reservoir aan de Guadiana-rivier, van waaruit water naar Marbella gepompt kan worden.  Hiervoor is het ook nodig een dam in de Guadiario rivier te bouwen in de gemeente Jimena de la Frontera. Dit project zal naar verwachting 240 miljoen euro kosten.

Ontziltingsinstallatie als redding

Tijdens de droogte leunt Acosol op de verouderde ontziltingsinstallatie in Marbella, die momenteel wordt gemoderniseerd om de capaciteit te verdubbelen. Bovendien is de waterzuiveringsinstallatie in Marbella ook aan uitbreiding toe. Dit project zal gefinancierd worden door de Junta en moet de capaciteit van 2.000 naar 4.600 liter per seconde brengen.

Hergebruik van water

Mancha wijst op het belang van het gebruik van gerecycled water door gemeenten en lokale bedrijven, vooral voor golfbanen en het bewateren van parken en tuinen. Bijna de helft van alle golfbanen kopen al gerecycled water voor het groen houden van de greens.

Belangrijke rioolverbeteringen

Hoewel het hoofdriool langs de kust geen directe invloed heeft op de zoetwatervoorziening, speelt het een cruciale rol in milieubescherming, vooral tijdens stormen. Er zijn twee belangrijke verbeteringen gaande, met een totale kost van acht miljoen euro.

Lees ook: Waterbeperkingen in Zuid-Spanje uitgebreid

(Bron: Sur)

Dit vind je misschien ook leuk