Code rood voor hevige regenval in de provincie Málaga

door admin
Code rood voor hevige regenval in de provincie Málaga

Na 12 uur zal de code nog een stapje lichter worden en veranderen in code geel (risico). De weerdienst waarschuwde voor 60 liter neerslag per vierkante meter per uur en voor 120 liter in de hele periode van het weeralarm langs de Costa del Sol, de vallei van de Guadalhorce en La Axarquía. 

Wolkbreuk

Uiteindelijk volgde de wolkbreuk tussen 5 en 6 uur op woensdagochtend. In verschillende delen van de provincie raakten tunnels overstroomd, liepen kelders en woningen onder water of werden andere incidenten gerelateerd aan de heftige regen en onweersbuien gemeld. In Mijas, Ojén en Marbella viel 50 liter water per vierkante meter binnen een uur tijd dinsdagnacht.

Guadalhorce op punt van overstromen

In Estepona viel een recordhoeveelheid water van 245 liter in 12 uur tijd. In Cártama moest de brug over de rivier Guadalhorce afgesloten worden. Hier staat de rivier op het punt van overstromen en wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Het water staat op 4,20 meter hoog. Bij 4,40 meter onstaan er vervelende situaties zoals bij de overstromingen van 2016 in dit gebied. Scholen in Cártama blijven vooralsnog gesloten. In Alhaurín el Grande, Coín, Guaro en Monda liepen straten onder. In Ojén viel 174 liter per vierkante meter in 12 uur. Een gedeelte van de weg die Ojén met Marbella verbindt is afgesloten door een modderverschuiving. De gemeente Alhaurín el Grande activeerde het plan voor noodsituaties. Grote delen van de straten in het centrum liepen over.

Marbella

In Marbella werden ruim 40 incidenten gemeld. In de vroege ochtend stond er volgens de krant DiarioSur 20 kilometer file tussen het winkelcentrum La Cañada en La Cala de Mijas. Een aardverschuiving blokkeerde een van de twee rijbanen. De gemeente activeerde hier gedeeltelijk het protocol voor noodsituaties. De gemeente Málaga deed hetzelfde. In Marbella was de belangrijke verkeersader Avenida Jacinto Benafente tot 9:15 uur afgesloten vanwege overstromingen.In de wijken La Capellanía, Jardines Colgantes, Marbella Hills Club fases I en II en de omliggende urbanisaties zijn afgesloten van water meldde het lokale waterbedrijf Hidralia. Men schat dat het ongemak tot 16 uur zal duren.

Ondertussen zijn de plaatselijke brandweercorpsen druk bezig de schade te inspecteren en mensen te helpen. Op het vliegveld van Málaga viel korte tijd de elektriciteit uit. Technici konden het vrij snel oplossen, zodat het vliegverkeer er geen hinder van heeft ondervonden. Op dit moment opereert de luchthaven volledig normaal. 

Lees ook: Zes doden en zeker tien vermisten door noodweer op Mallorca.

Dit vind je misschien ook leuk