‘Historische verkiezingsoverwinning voor de Partido Popular in Andalusië

door admin
'Historische verkiezingsoverwinning voor de Partido Popular in Andalusië

De conservatieve volkspartij heeft 58 zetels (43,1%) in het regionale parlement in Sevilla behaald. Dat zijn er 32 meer dan bij de verkiezingen van 2018. De absolute meerderheid is 55 parlementsleden. De socialistische PSOE van Sánchez, die tot 2018 decennialang over de dichtstbevolkte gemeenschap regeerde, eindigde op een verre tweede plaats met 30 zetels (een daling van 3 zetels en 24,1%).

Omdat Andalusië vroeger het socialistische bolwerk van de PSOE was en de PP de afgelopen jaren in coalitie regeerde, kan het resultaat van zondg als historisch worden omschreven. De PSOE was in Andalusië de regeringspartij vanaf het moment dat er na de dood van Franco voor het eerst weer democratische verkiezingen werden gehouden.

Voor premier Pedro Sánchez doet de overwinning van de PP volgens de Spaanse media de alarmbellen rinkelen. PSOE verloor drie zetels en daalde tot een totaal van 30 in het regionale parlement. De centrumpartij Ciudadanos leed het grootste verlies en leed opnieuw een verkiezingsramp: de partij verloor alle 21 zetels. Daarbij zijn er aanwijzingen dat PSOE-kiezers zijn overgelopen naar de PP.

Afwijzing van Vox

De verkiezingen in Andalusië worden door politiek experts ook gezien als een afwijzing van Vox. Hoewel deze als extreemrechts bekend staande partij van twee naar veertien zetels is gegaan, hadden ze minstens op twintig zetels gerekend. De suggestie luidt nu dat de steun voor de PP deels werd aangedreven door de angst voor Vox. 

De linkse electorale alliantie Pro Andalucía kreeg 5 zetels (7,68 procent), de linkse alliantie Adelante Andalucía kreeg 2 zetels (4,57 procent).

PP ook landelijk een bedreiging voor premier Pedro Sánchez

Het succes van de PP in Andalusië betekent ook een sterk momentum voor de PP-voorzitter Alberto Núñez Feijóo, die pas in april werd gekozen. Net als Moreno wordt hij beschouwd als een gematigd conservatief en zou hij een bedreiging kunnen vormen voor de socialistische premier Pedro Sánchez bij de volgende nationale verkiezingen. Die vinden waarschijnlijk plaats in november volgend jaar.

Onderwerpen verkiezingscampagne

De verkiezingscampagne ging onder meer over de hoge werkloosheid, die in Andalusië op bijna 20 procent ligt. Dat is bijna zes procentpunten hoger dan het Spaanse gemiddelde. Ook de politiek tijdens de coronapandemie, de klimaatverandering waar Andalusië door zijn geografische ligging al duidelijk onder lijdt, en immigratie via de Middellandse Zee waren controversiële onderwerpen.

Dit vind je misschien ook leuk