Spaanse bioscopen riskeren boete voor onterecht weigeren bezoeker

door admin
Spaanse bioscopen riskeren boete voor onterecht weigeren bezoeker

‘Bij het bezoeken van een restaurant neem je niet je eigen wijn mee. Waarom dan wel eigen popcorn meenemen naar de bioscoop?’ Dit staat geschreven op diverse borden in Cinesa-bioscopen in Spanje. Veel bioscopen staan niet toe dat mensen hun eigen eten meenemen in de bioscoopzaal. Als je tijdens de film dan toch iets te snacken wilt, kun je dat in de bioscoop zelf kopen. Mensen die hun hamburgertje mee de bioscoop in smokkelen en betrapt worden, mogen de zaal verlaten. Ze mogen wel naar binnen, maar dan zonder hamburgertje.

Hoewel bijna alle bioscopen deze regel hanteren, is het wettelijk niet toegestaan om mensen de bioscoop uit te zetten of mensen de toegang te weigeren als ze zelf meegenomen eten bij zich hebben.

Dure hamburger

Advocaat Javier postte op Twitter zijn ervaring hiermee in de Cinesa Príncipe Pío-bioscoop in Madrid in 2007. Hij nam zijn Burger King-menu mee naar de bioscoop. Daar werd hem de toegang tot de zaal geweigerd. Hij dreigde met een schadeclaim en ging vervolgens in de zaal zitten (zonder zijn hamburger). De bioscoopmedewerker leek aan het eind van de film de ernst van de zaak in te zien en bood aan om de hamburger te betalen als de advocaat geen schadeclaim in zou dienen. De advocaat sloeg dit aanbod af en legde de zaak voor aan de consumentenbond FACUA. Zij gaven aan dat de verwachte boete neer zou komen op zo’n 6.000 euro.

De consumentenbond vertelt dat het belachelijk is dat de bioscoop het wel toestaat om eten en drinken van binnen de bioscoop in de zaal te nuttigen, maar het meenemen van eten en drinken dat van buiten komt is niet toegestaan. De hoofdactiviteit van een bioscoop is immers het tonen van films, niet de verkoop van eten en drinken. Als dit een maatregel was bij bars of restaurants dan zou het een stuk logischer zijn.

Wat is nu precies toegestaan?

Volgens deze Cinesa-bioscoop in Madrid zal dit niet gaan veranderen. Woordvoerder Rubén Sánchez van de consumentenbond FACUA vertelt aan de Spaanse krant El Confidencial: ‘Jaren geleden zijn deze regels overeengekomen binnen de consumentenautoriteiten van diverse autonome regio’s.’ Er zijn echter wel uitzonderingen: Je mag bijvoorbeeld met zelf meegenomen eten de bioscoopzaal in als in de bioscoop ook eten wordt verkocht. Als je in de bios geen eten kunt kopen, is het ook niet de bedoeling dat er de bioscoop gegeten wordt. Dus ook geen meegebrachte snacks vanuit huis.

Al tientallen gelijksoortige situaties

De consumentenbond is al langer bezig met tientallen vergelijkbare situaties waarbij mensen de bioscoop uitgezet zijn omdat ze tijdens de film hun eigen snacks aan het opeten waren. De Cinesa, Cines ABC, Cines Lys, Cines Mediterraneo en de Cines Puerto de Azahar zijn enkele voorbeelden van bioscopen waarbij deze situatie zich heeft voorgedaan. De hoogte van de boetes zijn niet bekend. Die hangt af van de beoordeling binnen de autonome regio, of er sprake is van misbruik of eventuele hinder die andere bezoekers hebben ondervonden.

Dit vind je misschien ook leuk