Tweehonderdjarig jubileum museum Prado in Madrid

door admin
Tweehonderdjarig jubileum museum Prado in Madrid

Allereerst met een speciale expositie gewijd aan dit jubileum ‘Museo del Prado 1819-2019, Un lugar de memoria’ (een plaats van herinnering). Met deze expositie krijgen bezoekers een inkijkje in de tweehonderjarige geschiedenis van het iconische museum dat op 19 november 1819 begon met ruim driehonderd schilderijen. Het heette toen nog het Real Museo de Pintura y Escultura.

De expositie waarin via 168 werken de ontwikkeling van het museum wordt getoond, werd op 19 november feestelijk geopend in aanwezigheid van de Spaanse koning Felipe de Zesde en zijn vrouw koningin Letizia. De koning stak zijn bewondering voor het museum niet onder stoelen of banken en noemde het een ‘waar icoon van de Spaanse en universele cultuur’, ‘een fantastische erfenis’ en ‘de trots van Spanje’.

Later dit jaar zullen andere exposities en activiteiten volgen. In juni is er eentje over de Spaanse en Nederlandse schilderkunst uit de zestiende en zeventiende eeuw. Deze organiseert het Prado samen met het Rijksmuseum Amsterdam. Dezelfde expositie zal vanaf 11 oktober in Amsterdam te zien zijn.

De viering van het tweehonderdjarige bestaan zal niet alleen in het Prado plaatsvinden. Ook in andere Spaanse steden worden speciale exposities, theater-, dans-, en filmvoorstellingen georganiseerd om heel Spanje nader tot het Prado te brengen.  

Inmiddels is de collectie van het Prado gegroeid van de initiële driehonderd werken tot een collectie van duizenden kunstwerken die het tijdsvak beslaan van de veertiende tot de negentiende eeuw. In 2018 ontving het museum 2,8 miljoen bezoekers en was daarmee het achttiende best bezochte museum ter wereld. Klik hier voor een overzicht van de komende exposities.

Dit vind je misschien ook leuk