Welke sporten worden in Spanje het meest beoefend?

door admin
Welke sporten worden in Spanje het meest beoefend?

Volgens de officiële statistieken van de sportbonden, die ieder jaar door het hoogste sportorgaan, el Consejo Superior de Deportes, worden gepubliceerd, zijn er nog geen vier miljoen geregistreerde sporters. Dit enorme verschil wordt veroorzaakt omdat hierin niet wordt meegenomen hoeveel mensen regelmatig een sportschool bezoeken, gaan hardlopen of met vrienden een partijtje padel spelen.

Top tien geregistreerde sporten

De top tien van de sporten in Spanje zag er, kijkend naar het aantal officiële beoefenaars dat ingeschreven is bij de betreffende sportbonden, in 2019 als volgt uit:

  1. Voetbal: 1.095.000
  2. Basketbal: 285.000
  3. Jagen: 335.000
  4. Golf: 269.000
  5. Bergbeklimmen / klimsport: 248.000
  6. Judo: 108.000.
  7. Handbal: 100.000.
  8. Atletiek: 94.000.
  9. Volleybal: 85.000.
  10. Padel: 75.000.

Op eigen houtje

De sporters die ervoor kiezen om op eigen houtje te sporten, en dat zijn er enorm veel in Spanje, vallen buiten de bovenstaande officiële statistieken en worden niet meegenomen in de top tien. Toch zou dat wel moeten. Wie regelmatig op straat loopt of rijdt, ziet dat het aantal hardlopers en fietsers de laatste jaren is toegenomen. 

Populaire, ongeorganiseerde sporten; voetbal, fietsen en padel

Bijna vijf miljoen Spanjaarden lopen regelmatig hard; dat is vijf keer zo veel als het aantal voetballers dat is ingeschreven bij de voetbalbond. Dat het gaat om een enorm aantal blijkt wel uit de hoeveelheid hardloopevenementen die in de weekenden door het hele land, zowel in de straten van grote steden als in die van kleinere plaatsen, wordt georganiseerd. Fietsen is een andere populaire sport die niet meegenomen wordt in de statistieken. Het belangrijkste rapport over fietsen, de Fietsbarometer van Spanje, laat zien dat bijna negen miljoen Spanjaarden minimaal wekelijks de fiets pakken. Dat betekent dat er ook veel meer fietsers dan geregistreerde voetballers zijn. Vaak is fietsen een sportieve activiteit in het weekend. Een deel van de fietsers geeft de voorkeur aan de weg, een ander deel gaat liever de bergen in. Behalve hardlopen en fietsen is ook padel populair. Hoewel deze racketsport op nummer tien staat van bovenstaande lijst, met 75.000 inschrijvingen bij de bond, spelen naar schatting spelen twee miljoen Spanjaarden regelmatig padel. Dat het er zo veel zijn, is niet verwonderlijk. De afgelopen jaren is in Spanje een groot aantal banen aangelegd, vaak op privéterrein. Een mooie stimulans voor veel Spanjaarden, die eerder niet aan sport deden, om met deze racketsport te beginnen.

De echte winnaar  

Welke sport staat dan echt op nummer een in Spanje? Is dat voetbal, hardlopen, fietsen of padel? Dat blijft moeilijk te bepalen, omdat er van de ongeorganiseerde sporters geen registratie plaatsvindt en het aantal sportbeoefenaars niet vast te stellen is. In absolute zin zou hardlopen de lijst aanvoeren. Voetbal, de koning van de sporten, zou op de tweede plaats komen. De aantallen sporters en de keuze voor een sport geven inzicht in de maatschappij. En gelukkig is de echte winst dat er iedere dag wat meer wordt gesport en wat minder gezeten.

Dit vind je misschien ook leuk