35 weetjes en eigenaardigheden over Spanje en zijn inwoners

door admin
35 weetjes en eigenaardigheden over Spanje en zijn inwoners

De reiswebsite Mochileandoporelmundo.com zette een reeks feiten en eigenaardigheden over Spanje en Spanjaarden op een rij. 

1. Spanje heeft zijn naam te danken aan de Feniciërs, het volk dat ooit een groot deel van het huidige Spanje bewoonde. Zij noemden het Hispania dat ‘Land van de Konijnen’ betekent.

2. Spanje is het derde land ter wereld (na Italië en China) met de meeste plekken en gebouwen die door de UNESCO tot werelderfgoed zijn verklaard. In totaal zijn het er 47. De Sagrada Familia in Barcelona en het Alhambra in Granada zijn hiervan de twee meest bezochte. Hier is de volledige lijst.

3. Wie aan flamenco denkt, denkt ook aan Spanje. De muziek- en dansstijl wordt niet overal in het land uitgevoerd. De oorsprong ervan is een beetje verwarrend. De meest geaccepteerde theorie is dat flamenco is ontstaan in Andalusië als gevolg van de culturele smeltkroes van zigeuners, Arabieren, Joden en de oorspronkelijke bevolking.

4. Spanjaarden houden er andere etenstijden op na dan de rest van de Europeanen. Waar de meeste Europeanen tussen twaalf en één uur lunchen, gaan de Spanjaarden pas vanaf een uur of twee aan tafel. Hetzelfde geldt voor het avondeten. Het diner wordt voor negen uur in de avond doorgaans niet opgediend.

5. Spanje bezit wereldwijd de meeste wijngaarden. Wat wijnproductie betreft staat het land op de derde plaats na Italië en Frankrijk. Het drinken van bier en wijn zit in het bloed van de inwoners en het land telt dan ook het meeste aantal bars per inwoners met León op kop.

6. De siësta is een van de gewoontes die altijd geassocieerd wordt met de Spanjaarden… hoewel het niet zo gewoon is als men denkt: ongeveer 60 procent van de Spanjaarden houdt nooit een siesta. 

7. In Spanje is vrijdag de 13e geen ongeluksdag, maar dinsdag de 13e. 

8. Naast de stad Valencia aan de oostkust van Spanje zijn er wereldwijd nog 40 steden die deze naam dragen. Dit is een gevolg van de koloniale periode, toen het heel normaal was om de nieuwe steden de naam van de oorsprong van de ontdekkingsreizigers te geven.

9. Een ander gevolg van de kolonisatie was de verspreiding van de taal. Voor 406 miljoen mensen is Spaans de moedertaal, terwijl nog eens 180 miljoen mensen het als tweede taal spreken.

10. Naast het Castiliaans (Spaans) zijn Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees de andere officiële talen van het land. De niet-officiële talen zijn Asturisch en Aragonees. Valenciaans is een afgeleide van het Catalaans. Het Spaans is de enige officiële nationale taal van Spanje.

11. 70 procent van de bevolking van Spanje is katholiek, maar slechts 13 procent is praktiserend en gaat naar de kerk.

12. Volgens een lokale legende is Walt Disney in Mojácar geboren, een dorpje in de provincie Almeria. In 1901 had een derde van de nieuwgeboren in Amerika geen officieel geboortebewijs, omdat dat in die tijd niet verplicht was. Zo ook Walt Disney. Hoewel het niet heel waarschijnlijk is, geloven nog steeds veel mensen dat hij uit Mojacar komt.

13. Tapas zijn Spanje’s nationale trots. Er zijn verschillende theorieën over de herkomst, maar een van de meest overtuigende is de versie waarin men er vanuit gaat dat de drankjes met sneetjes brood of plakkenworst werden bedekt, zodat vliegen en insecten er niet bij konden komen.

14. Spanje voert jaarlijks het hoogste aantal orgaantransplantaties ter wereld uit. Het land is al ruim 20 jaar toonaangevend op dit gebied. 

15. Spaanse kinderen krijgen zowel de achternaam van de vader als van de moeder. De eerste achternaam is die van de vader, de tweede van de moeder. In principe hebben kinderen dus nooit exact dezelfde achternaam als de ouders.

16. In Spanje verandert een achternaam niet als men gaat trouwen. Anders is het wanneer een Spaanse in Nederland met een Nederlander trouwt. Zij kan wel de achternaam van de partner aannemen.

17. Madrid is volgens het Guinness Book of Records de thuisbasis van het oudste restaurant ter wereld. Dit is het Botín Restaurant dat in 1725 werd geopend. Het bleef het sinds de opening, zelfs tijdens de Spaanse Burgeroorlog, elke dag operationeel. 

18. Cádiz is de oudste bewoonde stad van Europa. De stad in zuidwesten van Andalusië werdrond 1100 voor Christus door de Feniciërs gesticht. Zij noemden hun woonplaats Gadir. Letterlijk betekent dit ‘ommuurde stad’. 

19. Het langste Spaanse woord heeft 23 letters en is ‘electroencedalogista’, dat elektro-encefalografisch betekent. Elektro-encefalografie (EEG) is een methode om de elektrische activiteit van de hersenen te meten.

20. In Nederland komt de tandenfee langs als kinderen een tand wisselen. In Spanje komt de muis Perez langs. Waar komt hij vandaan? De auteur van het verhaal is Luis Coloma, die in 1894 de opdracht kreeg om voor de toekomstige koning Alfonso XII een verhaaltje te schrijven. De toen 8-jarige prins had net zijn eerste tand verloren, wat aanleiding voor de schrijver was om de muis Perez te bedenken. Volgens het verhaal woont de kleine muis in een doos met koekjes in de banketbakkerij Prats in Madrid.

21. Spanje heeft een aantal opmerkelijke uitvindingen op zijn naam staan, waaronder de digitale rekenmachine, de chupa chups (lolly), de Spaanse gitaar, de epidurale verdoving (ruggenprik), een door een verbrandingsmotor voortgestuwde onderzeeboot (de eerst werkende onderzeeboot is van de Nederlander Cornelis Drebbel) en mayonaise.

Hoewel, de oorsprong van mayonaise wordt nog betwist. In 1756 meerde een Franse oorlogsvloot aan in Mahón op het eiland Menorca om de Britse vestigingen aan te vallen. Met succes! Om hun overwinning te vieren, bereidden de Fransen een feestmaal. Maar niet alle ingrediënten waren voorhanden, dus de koks moesten hier en daar wat experimenteren. Uit die probeersels zou het sausje ‘mahonesa’ zijn ontstaan, vernoemd naar de havenstad. 

22. De pandemie uit 1918 met de naam Spaanse griep is niet is Spanje uitgebroken. Omdat Spanje het eerste land was dat het nieuws naar buiten bracht, kreeg de griep deze naam.

23.  Spanje is één van de landen met de laagste bevolkingsdichtheid van Europa. Er wonen slechts 82 mensen per vierkante kilometer. In België zijn dat 349 mensen en in Nederland maar liefst 495!

24. Drie van de tien schilderijen die ooit het meeste geld hebben opgeleverd op een veiling zijn van de in Málaga geboren kunstenaar Pablo Picasso: The Women of Algiers, The Dream and the Nude en Green Leaves and Bust.

25. Op oudejaarsdag eten de Spanjaarden op iedere klokslag om 12 uur een druif voor een gelukkig, gezond en voorspoedig nieuw jaar. Het eten van ‘Las doce uvas de suerte’, één voor elke maand van het jaar, is volgens populair geloof terug te voeren tot de jaarwisseling van 1909-1910.

26. De Tabernas-woestijn (Almeria) is de enige woestijn in Europa. In dit grillige, droge, rotsachtige landschap zijn al meerdere Hollywood westerns, ook spaghetti westerns genoemd, opgenomen zoals A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More, The Good, the bad and the Ugly en Indiana Jones and The Last Crusade.

27. Spanje kent vele feesten en vieringen. Een in onze ogen wel heel macaber feest is ‘la Romería de Santa María de Ribarteme’ waar in een optocht levende mensen in een doodskist worden rondgedragen. In de kisten liggen mensen die ernstig ziek zijn en/of een bijna doodervaring hebben gehad en dankbaar zijn dat ze nog leven. Het feest wordt ieder jaar gevierd op 29 juli in het plaatsje Las Nieves in Galicië.

28. Het Spaanse volkslied La Marcha Real heeft officieel geen tekst. Dat is ook precies de reden waarom je Spanjaarden nooit ziet meezingen met hun volkslied.

29. Miguel de Cervantes stond bekend onder de bijnaam ‘El manco de Lepanto’ (De eenarmige man van Lepanto) nadat hij in de linkerhand werd geschoten tijdens de slag bij Lepanto. Zijn hand werd nooit geamputeerd, maar hij kon hem niet meer gebruiken.

30. Technisch gezien zou Spanje de tijdzone UTC±0:00 moeten aannemen, aangezien de Greenwich-meridiaan over het nationale grondgebied loopt. Maar in 1942 werd door Franco de Midden-Europese Tijd aangenomen (behalve op de Canarische Eilanden), omdat de dictator wilde dat Spanje in dezelfde tijdszone zou zitten als het bevriende nazi-Duitsland.

31. Het Fazanteneiland (Isla de los Faisanes) is een eiland in de Bidasoa tussen Hendaye en Irun in Baskenland, een grensrivier tussen Frankrijk en Spanje. Het eiland is een condominium: Van 1 februari tot en met 31 juli hoort het eiland bij Spanje. Van 1 augustus tot en met 31 januari hoort het bij Frankrijk.

32. De Romeinen geloofden dat Finisterre de plaats was waar de wereld eindigde. Finisterre, wat letterlijk het einde van de wereld in het Latijn betekent, was de plek op het Iberisch schiereiland waar de apostel Jacobus voor het eerst voet aan land zou hebben gezet. Er is een pelgrimstocht naar deze plaats en dit is de enige pelgrimsroute die in Santiago de Compostella begint en er niet eindigt.

33. Spanje staat al jaren bovenaan de lijst van olijfolie producerende landen. In Spanje is ongeveer 2,5 miljoen hectare aan olijfboomgaarden te vinden die jaarlijks meer dan 1,36 miljoen ton aan olijven produceren die goed zijn voor zo’n 75 procent van de olijfolieproductie binnen Europa. 85 procent van de Spaanse olijfolie wordt geproduceerd in de regio Andalusië. Hier is de provincie Jaén weer de grootste producent.

34. Het toerisme is een van de grootste bronnen van inkomsten voor het land. In 2019 was Spanje, na Frankrijk, het meest bezochte land ter wereld.

35. Spanje is het enige land in Europa, afgezien van een paar Portugese eilandjes, waar bananen groeien.

Dit vind je misschien ook leuk