Sierra de las Nieves wordt zestiende Nationaal Natuurpark van Spanje

door admin
Sierra de las Nieves wordt zestiende Nationaal Natuurpark van Spanje

Met deze recente erkenning telt Spanje nu in totaal 16 beschermde natuurparken. De Sierra de las Nieves is meer dan 23 duizend hectaren groot en herbergt liefst 65 procent van alle zilverdennenbossen van het Spaanse vasteland. De zilverden, of zilverspar, is een bijzondere soort van de dennenfamilie die binnen Europa in het mediterrane gebied voorkomt. 

Pinsapo de las Escaleretas

De Pinsapo de las Escaleretas in de Sierra de las Nieves (gemeente Parauta) is het bijzonderste zilversparexemplaar van Spanje en is erkend als nationaal monument. Deze boom is tussen de 350 en 550 jaar oud, 26 meter hoog en zijn stam heeft een diameter van wel vijf meter. De omtrek van de kruin beslaat zo’n 200 vierkante meter.

Afgezien van verschillende inheemse plantensoorten is het natuurpark ook de natuurlijke leefomgeving van goud- en havikarenden, inheemse rivierkreeften, marters, reeën, geiten en otters. De oppervlakte strekt zich uit over de gemeenten Benahavis, El Burgo, Istán, Monda, Parauta, Ronda, Tolox en Yunquera.  

Impuls voor lokale economie

Deze gemeenten hebben al plannen gemaakt voor nieuwe voorzieningen in het park. Zo heeft burgemeester Mari Paz Fernández van Ronda laten weten een nieuw bezoekerscentrum te willen openen. Burgemeester José Joaquín García van El Burgo hoopt dat de nieuwe status van het park een impuls is voor nieuwe ontwikkelingen die de leegloop in zijn gemeente mogelijk tegengaan. 

Ook regiominister Carmen Crespo van Landbouw verwacht dat de officiële beschermingsstatus niet alleen goed is voor het park zelf, maar ook voor economische en sociale ontwikkelingen in het gebied. Crespo juicht de erkenning van de Sierra de las Nieves toe, omdat Andalusië hiermee nu drie nationale natuurparken heeft die alle drie wezenlijk van elkaar verschillen. 

Het regiobestuur van Andalusië verwacht dat in de komende jaren het bezoekersaantal van het park zal vertienvoudigen van 55 duizend naar meer dan 500 duizend bezoekers.

Dit vind je misschien ook leuk