Hoe de zoon van een klein dorpje in Spanje een grote naam werd in Amerika

door admin
Hoe de zoon van een klein dorpje in Spanje een grote naam werd in Amerika

Je nadert Macharaviaya via een kronkelige weg die eigen is voor Andalusische heuveldorpen. Sla rechtsaf bij een splitsing en daal af naar het dorpsplein.

Macharaviaya van veraf

In het midden van de kleine rotonde staat een standbeeld van Bernardo de Gálvez. Hij houdt een papieren rol vast en kijkt in de richting van het ayuntamiento (gemeentehuis). Waarom het gemeentehuis? Omdat dat de richting van Amerika is, het land waar hij naam maakte.

Wie was Gálvez?

Bernardo de Gálvez y Madrid was ook burggraaf van Galveston en graaf van Gálvez. Hij werd geboren in Macharaviaya op 23 juli 1746 en was een Spaans militair leider en koloniaal bestuurder die diende als koloniale gouverneur van Louisiana en Cuba, en later als onderkoning van Nieuw-Spanje.

Standbeeld Bernardo Gálvez in Macharaviaya

Voordat hij naar Amerika ging, nam hij deel aan de Spaanse invasie in Portugal. Zijn kroon op het werk was echter zijn hulp aan de Dertien Koloniën in hun streven naar onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Hij versloeg de Britten bij de belegering van Pensacola (1781) en heroverde Florida voor Spanje.

Maar Bernardo was niet de enige Gálvez die zijn stempel op de geschiedenis drukte. Jose de Gálvez stichtte scholen voor jongens en meisjes. Zijn meisjesschool was de eerste in Spanje, vier jaar voordat de volgende in Madrid werd geopend. Hij bouwde ook de kerk van San Jacinto, ontwierp het heiligdom bij de ingang van het dorp en richtte een landbouwbank op.

Miguel de Gálvez was de eerste die de zoete wijn van Axarquía exporteerde, die zeer geliefd was bij de Russische tsarina Catharina de Grote.

Gálvez-familie had alle troeven in handen

De familie Gálvez was ook beschermheer van de kaartenfabriek in het dorp. Deze fabriek had het monopolie op de verkoop van speelkaarten in de Amerikaanse koloniën. Deze familie zorgde ervoor dat hun thuisland niet werd vergeten toen zij nieuwe landen veroverden en beschermden in naam van de koning van Spanje.

Het Museo de los Gálvez in het dorp laat de stempel van deze familie zien en biedt een 3D-animatie, beschikbaar in verschillende talen, en artikelen over de geschiedenis van het dorp.

Artistiek dorp

Macharaviaya werd in 1572 gesticht op de overblijfselen van een Moors gebied. Men gelooft dat de naam is afgeleid van het Andalusisch-Arabisch, Machar Ibn Yahya, wat ‘het hof van Yahya’ betekent. Het dorp is wit geschilderd en ligt op de flank van een heuvel ten westen van Iznate, zo’n 235 meter boven zeeniveau. Landbouw was de voornaamste bekommernis van het dorp tot de opening van de kaartfabriek.

Het is nu de woonplaats van een aantal schilders, schrijvers en beeldhouwers, naast de mensen die nog altijd werkzaam zijn in de landbouw.

De omvang van de kerk zegt echter niets over de omvang van het dorp. De kerk heeft een aanzienlijke omvang voor zo’n klein plaatsje waar vaak de echo’s van voetstappen en stemmen te horen zijn. De kerk wordt niet alleen voor diensten gebruikt, maar ook voor het doen van voordrachten van muziek en poëzie. Het interieur is verrassend eenvoudig voor een katholieke kerk. 

Het aangrenzende gehucht Benaque heeft een kerk met een toren die oorspronkelijk de minaret van een moskee was. Binnen zijn fresco’s te zien uit de zestiende eeuw.

Macharaviaya overdrijft misschien met de bijnaam Pequeño Madrid (Klein Madrid) dat het in de achttiende eeuw kreeg vanwege zijn economische vooruitgang, maar het is een charmant dorp en gemeente met veel geschiedenis. Het is goed onderhouden, een lust voor het oog, en zorgt voor een aangename manier om een uurtje of twee door te brengen.

Dit vind je misschien ook leuk