Spanje wil verbod op stierengevechten met mensen met dwerggroei

door admin
Spanje wil verbod op stierengevechten met mensen met dwerggroei

Dit soort shows werd voor de pandemie vooral opgevoerd in kleinere Spaanse dorpen en steden. Mensen met dwerggroei worden dan vaak geschminkt als clown en vechten met jonge stieren als entertainment voor het publiek, waaronder veel kinderen.

Shows belediging voor mensen met handicap

Volgens het Spaanse ministerie van Sociale Rechten is deze vorm van entertainment beledigend voor mensen met deze handicap. Deze kwestie werd vrijdag aan de orde gesteld toen er een show gepland stond in Zahínos, Badajoz. De show werd georganiseerd door de komediegroep Diversiones en el Ruedo, een gezelschap van veertien stierenvechters waaronder acht kleine mensen. Ondanks bezwaren van het ministerie ging de show toch door, zo schreef El País.

“Spanje heeft het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap ondertekend en volgens ons schenden dit soort praktijken de rechten van deze mensen”, zo vertelt Martín Blanco, hoofd van de sectie die toezicht houdt op de rechten van mensen met een handicap binnen het ministerie van Sociale Rechten.

‘Spanje werkt zo mee aan ongezonde samenleving’

Martín Blanco lijdt zelf aan een vorm van dwerggroei en is zeer kritisch over deze shows die zijn bedoeld voor het entertainment van kinderen en waarbij het ‘normaal’ is dat deze mensen worden uitgelachen. “Als ouders en gemeentebesturen kinderen leren dat het oké is om mensen die anders zijn uit te lachen dan helpen we mee aan een ongezonde samenleving”, zo meldt hij aan El País.

Verbod Spaanse regering respectloos

Manager Daniel Calderón van de eerder genoemde komediegroep is echter van mening dat de wens om dit te verbieden getuigt van gebrek aan respect en vrijheid. Iedereen moet volgens Calderón vrij zijn te doen wat hij wil: “Het zijn allemaal professionals en ze zijn dankbaar dat ze werk hebben in plaats van afhankelijk te zijn van een uitkering.”

Calderón: “In tegenstelling tot wat eerder gezegd is, zijn de kleine clowns juist een idool voor de kinderen. Juist omdat ze even groot zijn, voelen de kinderen zich sterker met hen verbonden en lijkt de stap om ooit zelf in een arena te staan een stuk dichterbij.”

Spaanse regering biedt omscholingsprogramma

Ondanks wat Calderón zegt, is Martín Blanco ervan overtuigd dat niet iedere kleine persoon in deze branche een vrije beroepskeuze had. Volgens hem worden deze mensen als ‘minder’ neergezet en dat is iets wat bij wet verboden zou moeten worden. Wanneer dit slaagt dan is de regering van plan om de 70 tot 80 mensen die werkzaam zijn in dit vak een omscholingsprogramma aan te bieden.

Kwesties in verband met stierenvechten vallen echter onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Cultuur. Daarom zullen wetswijzigingen en de daaruit vloeiende maatregelen tussen beide ministeries moeten worden besproken.

Hoeveel shows vinden er nog plaats in Spanje?

Volgens recente data komen dit soort shows niet meer zoveel voor als vroeger. De data hierover zijn echter vertroebeld. In 2019 waren er 349 stierenvechtersevenementen waarvan 11 door komedie-gezelschappen. In 2020 waren er nagenoeg geen evenementen vanwege de pandemie. De genoemde komediegroep zegt vóór Covid-19 enkele tientallen shows per jaar op te hebben gevoerd.

Dit vind je misschien ook leuk