Bedrijven in Spanje gaan meebetalen aan bijscholing tijdelijk werklozen

door admin
Bedrijven in Spanje gaan meebetalen aan bijscholing tijdelijk werklozen

Deze Expedientes de Regulación Temporal de Empleo is een werkbeschermingsmechanisme van de overheid waarmee werknemers tijdelijk ontslagen worden en hun baan dus niet definitief kwijtraken. De regeling werd tijdens de coronacrisis meerdere malen door de overheid verlengd. 

Voor werkgevers die vanaf 1 oktober hun ERTE-regelingen nog willen voortzetten geldt vanaf dan een tegenprestatie. Zij moeten voor hun tijdelijk werkloze medewerkers financieel bijdragen in de bijscholingskosten.

Volgens bronnen van de sociale partners is dit het plan van minister José Luis Escrivá van Sociale Zekerheid. De overheid zou volgens deze bronnen het grootste deel van de omscholing voor haar rekening nemen. Hoe deze verdeling er precies uit gaat zien, moet nog uit de komende onderhandelingen blijken. 

Geen goed plan

Werkgeversorganisaties hebben de Spaanse regering al laten weten dat het zinloos is om bedrijven die in financiële nood verkeren een bijdrage te vragen voor de omscholing van hun tijdelijk werkloze werknemers. Ook de vakbonden zijn niet per se voor het nieuwe plan van de minister. Secretaris-generaal Unai Sordo van vakbond CCOO vindt de voorgestelde link tussen tijdelijk werkloos zijn en omscholing te voorbarig. Daarbij acht hij het onwaarschijnlijk dat de overheid ook voor de nog 4 miljoen geregistreerde werklozen een coherent opleidingsplan paraat heeft. Een dergelijke maatregel zou volgens Sordo alleen effectief zijn als de ERTE geen uitzonderlijke, maar een structurele regeling zou zijn. 

Worden ERTE’s structureel?

Dat is in feite ook het idee van minister Escrivá en staatssecretaris Israel Arroyo. Zij zoeken naar een manier waarop werkgevers kunnen bijdragen, mocht het werkbeschermingsmechanisme ook na de coronapandemie blijven bestaan. Volgens bronnen rond de onderhandelingspartners zouden de bedrijven de bijdrage na de afronding van de educatie mogelijk weer van de overheid vergoed krijgen.

Digitale vaardigheden 

Het educatieprogramma moet gaan plaatsvinden tussen 1 oktober en 30 juni. Hieraan moeten dan alle geheel of gedeeltelijk tijdelijk werklozen meedoen. Dat waren er eind juli volgens gegevens van de Seguridad Social nog 331.486. Minister Escrivá liet vorige week weten dat de bijscholing vooral gericht zal zijn op het vergroten van de digitale vaardigheden. 

Dit vind je misschien ook leuk