PACMA klaagt Spaanse regering aan voor houding kinderen en stierenvechten

door admin
PACMA klaagt Spaanse regering aan voor houding kinderen en stierenvechten

In het rapport wordt gesteld dat de regering de aanbevelingen van het Comité voor de rechten van het kind ‘opzettelijk’ heeft genegeerd en het in 1990 geratificeerde Verdrag inzake de rechten van het kind ‘voortdurend en herhaaldelijk niet heeft nageleefd’.

Het Comité voor de Rechten van het Kind rekende al in 2018 het stierenvechten tot de ‘belangrijkste aandachtspunten in verband met geweld tegen kinderen’. PACMA wijst erop dat Spanje in 2023 opnieuw wordt beoordeeld door het comité. Juist daarom heeft de partij het rapport nu bij de VN ingediend. 

Bijwonen stierengevechten

In het rapport benoemt PACMA dat alleen op de Balearen het bijwonen van stierengevechten voor minderjarigen verboden is. In Galicië is het verboden voor minderjarigen onder de 12 jaar en in de rest van de gemeenten mag elk kind, jongen of meisje, stierengevechten bijwonen. 

Deelname aan stierengevechten

Als het gaat om hun deelname aan stierengevechten noemt PACMA dat alleen in Cantabrië de deelname van minderjarigen verboden is. In de rest van de deelgemeenschappen kunnen kinderen deelnemen vanaf 16 jaar, of zelfs al vanaf 14 jaar.

Scholen

Voor de toelating tot de stierenvechtersscholen stellen Andalusië, Aragon en Baskenland respectievelijk een minimumleeftijd van 10 en 12 jaar vast. In de rest van de gemeenschappen is er geen minimumleeftijd om onderricht te krijgen in de ‘kunst’ van het doden’. Bovendien kunnen minderjarigen vanaf 14 jaar al deelnemen aan praktijklessen, waarin wapens worden gebruikt.

Vijf jaar later…

’Vijf jaar zijn voorbij sinds het Comité Spanje waarschuwde dat het minderjarigen moest beschermen tegen het geweld van stierengevechten’, aldus PACMA. Bovendien, stelt de partij, is stierenvechten niet alleen niet verboden, maar worden ‘deze praktijken steeds meer aangemoedigd’. Dit gebeurt door openbare instellingen en overheden, met activiteiten zoals uitnodigingen aan scholen, stierengevechten voor kinderen, stierenvechtkampen voor kinderen waaraan gemeentebesturen, provinciale en regionale overheden meewerken door faciliteiten ter beschikking te stellen, subsidies te verlenen of ze rechtstreeks te organiseren’, wat PACMA als ‘onaanvaardbaar’ bestempelt.

Dit vind je misschien ook leuk