Pamplona wil af van seksisme tijdens wereldberoemde stierenrennen

door admin
Pamplona wil af van seksisme tijdens wereldberoemde stierenrennen

De feesten duren voort tot dinsdag 14 juli middernacht. Naast de wereldberoemde ‘encierro’, zoals de stierenrennen worden genoemd, zijn er ook talloze andere activiteiten georganiseerd in het oude centrum van de stad.

Gewond bij stierenrennen

De stierenrennen in deze Noord-Spaanse stad zijn internationaal beroemd, deels doordat er jaarlijks mensen bij gewond raken of soms zelfs om het leven komen. Maar ook omdat dierenrechtenorganisaties er fel op tegen zijn dat de stieren letterlijk rennen voor hun leven om vervolgens bruut te worden afgeslacht in de arena onder toeziend oog van een uitzinnig publiek.

Ongelukken gebeuren vooral omdat de renners de hele nacht doorfeesten en dan de volgende dag vrolijk opnieuw weer voor ‘verse’ stieren uit gaan rennen, met alle gevolgen van dien.

Seksisme

Dit jaar heeft de gemeente speciale aandacht voor seksisme tijdens de feestweek. Vorig jaar overspoelden foto’s van topless vrouwen wier borsten werden gegrepen door gretige mannenhanden de sociale media wereldwijd. Een dergelijk ‘seksistisch beeld’ wil de gemeente nu voorkomen.

Een eerste maatregel daartoe is dat de mogelijkheid om boetes tot 3.000 euro uit te delen is verruimd. Daarbij staan overal duidelijke gedragsregels aangegeven en wordt benadrukt dat vrouwen zich ook veilig en vrij moeten voelen om hun eigen feest te vieren. Ook al ontkleedt ze zich na het nuttigen van teveel drank, dan nog dienen de heren respect op te brengen en ‘Nee, blijft nee’, is de boodschap. Ook als de stad een week op zijn kop staat.

De gemeente biedt via een speciale website, ook in het Engels, alle informatie over deze feestweek en de stierenrennen. Zie de video voor een sfeerbeeld van San Fermín.

Dit vind je misschien ook leuk