INSpanje.nl

INSpanje.nl

Nieuws uit Spanje op dinsdag 30 mei 2023
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje
  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns
  • Facebook Facebook
  • Twitter Twitter
  • Linked In LinkedIN
  • RSS
  • Nieuwsbrief
Um gids voor het echte Spanje
 

CULTUUR

Populaire Spaanse tapas: gambas pil pil of gambas al ajillo

Uitgegeven: woensdag 13 mei 2015 14:51
Laatst gewijzigd: woensdag 13 mei 2015 14:56

MADRID - In talloze gedaanten trekken ze aan je voorbij in de Spaanse tapas-karavaan. Gamba's worden in het Nederlands met garnalen aangeduid, terwijl ze heel officieel tot de kreeftachtigen behoren.

gambas pil pil
© Manuel Vis

In Spanje zijn gamba's gemakkelijk te verkrijgen tegen zeer schappelijke prijzen. Voor een halve kilo rauwe of ingevroren gamba's betaal je circa 6 à 7 euro. De gamba's die je bij de meeste Spaanse supermarkten kunt kopen, zijn van uitstekende kwaliteit en meer dan geschikt voor dit populaire Spaanse tapas-recept. Verse gamba's geven echter wel het lekkerste resultaat.

ADVERTENTIE

Eenvoudig bereiden

In vrijwel alle tapasbars en 'chiringuitos' - zeker in het zuiden van het land, vind je wel gambas pil pil of gambas al ajillo op de kaart. Het zelf bereiden van dit lekkere hapje is meer dan prima te doen. Zorg voor voldoende vers stokbrood om als de gamba's op zijn lekker te dippen in de achtergebleven, pikante knoflookolie. En, voorkom dat de knoflook aanbrandt en je hele tapa een bittere smaak krijgt.

Ingrediënten gambas pil pil (4 pers.):

- 5 eetlepels olijfolie

- 500 gram (middel)grote verse, gepelde garnalen (staart mag blijven zitten)

- 4 tenen knoflook in dunne plakjes

- een halve verse rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt

Zo bereid je gambas pil pil

Verhit de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Voeg de gamba's en chili toe. In een paar seconden worden de garnalen al aan de onderkant roze. Draai ze om en roer ook de knoflook erbij door tot de knoflookwalm uit de pan begint op te stijgen. Blijf roeren tot alle garnalen overal roze zijn, stevig aanvoelen en de knoflook lichtgekleurd raakt. Dien ze meteen als de olie nog borrelt en sist op in een aardewerk schaaltje of een kom. 

© Manuel Vis
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Cultuur Nieuws

  • Bezoek dit kleine zusje van de Sagrada Familia in Toledo
  • Meebepalen welk strand dit jaar het beste van Spanje wordt?
  • Spaanse regering wil met app mannen meer in huishouden laten doen
  • Gratis activiteiten om de Dag van de Musea in jouw Spaanse stad te vieren
  • Een kijkje achter de schermen bij Pixar in Barcelona
  • De verborgen schatten van de provincie Ciudad Real
  • Hoeveel van deze Spaanse 'gruwelgerechten' van vroeger ken jij?
  • Eeuwenoude Romeinse, gotische en islamitische gebouwen gevonden bij Toledo
  • Tickets voor El Caminito del Rey tot 5 november 2023 nu te koop
  • Spanje wordt 17e op het Eurovisie Songfestival (video)
  • Terug naar de tijd dat Barceloneta nog geen toeristenparadijs was
  • De zeven mooiste reizen met de trein door Spanje
  • Buitenlandse toeristen betalen voor toegang tot klooster van Montserrat
  • Het Patiofestival in Córdoba begint weer
  • Alles over de nieuwe toeristenkaart van Madrid
  • Spaanse monnik is kok én grote Youtube-hit
  • Actrice Meryl Streep wint Prinses van Asturiëprijs voor de Kunst 2023
  • Asturië verkozen tot meest geliefde regio van Spanje
  • Wat wordt er op zondag 23 april in Spanje gevierd?
  • Archeologische vondsten in Spanje leggen belangrijk Joods erfgoed bloot
  • Dit zijn de tien meest bezochte monumenten in Spanje
  • Studenten in Sevilla maken flamencojurken met materialen van IKEA
  • Spaans restaurant een van de zes meest indrukwekkende eetplekken ter wereld
  • Spaanse koning komt naar Ronda voor jubileum van Spaanse rijschool
  • Spaanse bar laat prijzen fluctuerende net als op de beurs

Zakennieuws

Maak van je toiletbezoek een wellnesservaring

Vind je dat het bidet in je badkamer in Spanje waardevolle ruimte inneemt? Er is een oplossing: Vervang je toilet door een innovatieve oplossing die de functionaliteit van een bidet combineert met het comfort van een toilet en gebruik de ruimte van je bidet voor ie

Top 5 Meest gelezen

  1. De harde werkelijkheid van Spaanse veehouders achter je glaasje melk
  2. Begin juni opnieuw een DANA en koele temperaturen in Spanje
  3. Ken jij deze 'low cost' supermarkt in Spanje al?
  4. Forse groei van toerisme voor Costa del Sol in mei
  5. Socialisten winnen gemeenteraadsverkiezingen in Catalonië

Algemeen

De harde werkelijkheid van Spaanse veehouders achter je glaasje melk

Terwijl de melkprijs voor consumenten stijgt, dwingt de grootste zuivelmultinational van Spanje Catalaanse veehouders om met verlies te werken.

© 2023 inspanje.nl | voorpagina | disclaimer | colofon | adverteren | contact

Regio

  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje

Categorie

  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns

Overig

  • Disclaimer
  • Colofon
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • RSS