INSpanje.nl

INSpanje.nl

Nieuws uit Spanje op vrijdag 19 augustus 2022
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje
  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns
  • Facebook Facebook
  • Twitter Twitter
  • Linked In LinkedIN
  • RSS
  • Nieuwsbrief
Um gids voor het echte Spanje
 

CULTUUR

Populaire Spaanse tapas: gambas pil pil of gambas al ajillo

Uitgegeven: woensdag 13 mei 2015 14:51
Laatst gewijzigd: woensdag 13 mei 2015 14:56

MADRID - In talloze gedaanten trekken ze aan je voorbij in de Spaanse tapas-karavaan. Gamba's worden in het Nederlands met garnalen aangeduid, terwijl ze heel officieel tot de kreeftachtigen behoren.

gambas pil pil
© Manuel Vis

In Spanje zijn gamba's gemakkelijk te verkrijgen tegen zeer schappelijke prijzen. Voor een halve kilo rauwe of ingevroren gamba's betaal je circa 6 à 7 euro. De gamba's die je bij de meeste Spaanse supermarkten kunt kopen, zijn van uitstekende kwaliteit en meer dan geschikt voor dit populaire Spaanse tapas-recept. Verse gamba's geven echter wel het lekkerste resultaat.

ADVERTENTIE

Eenvoudig bereiden

In vrijwel alle tapasbars en 'chiringuitos' - zeker in het zuiden van het land, vind je wel gambas pil pil of gambas al ajillo op de kaart. Het zelf bereiden van dit lekkere hapje is meer dan prima te doen. Zorg voor voldoende vers stokbrood om als de gamba's op zijn lekker te dippen in de achtergebleven, pikante knoflookolie. En, voorkom dat de knoflook aanbrandt en je hele tapa een bittere smaak krijgt.

Ingrediënten gambas pil pil (4 pers.):

- 5 eetlepels olijfolie

- 500 gram (middel)grote verse, gepelde garnalen (staart mag blijven zitten)

- 4 tenen knoflook in dunne plakjes

- een halve verse rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt

Zo bereid je gambas pil pil

Verhit de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Voeg de gamba's en chili toe. In een paar seconden worden de garnalen al aan de onderkant roze. Draai ze om en roer ook de knoflook erbij door tot de knoflookwalm uit de pan begint op te stijgen. Blijf roeren tot alle garnalen overal roze zijn, stevig aanvoelen en de knoflook lichtgekleurd raakt. Dien ze meteen als de olie nog borrelt en sist op in een aardewerk schaaltje of een kom. 

© Manuel Vis
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Cultuur Nieuws

  • Spaanse kijkers twitteren massaal over blunder ‘het Alhambra van Sevilla’
  • Historisch Spaans vestingstadje door fout nog steeds een spookdorp
  • Waarom is maandag 15 augustus een feestdag in Spanje?
  • 40.000 jaar oude Neanderthaler grotkamer ontdekt in Gibraltar
  • Zo zijn de voornamen in Spanje veranderd
  • Dit zijn de beste 12 Netflix-series uit Spanje
  • Deze Spaanse stad maakt furore in de hele wereld en dit mag je er niet missen
  • Hoe komt een boeddhistische tempel in Huesca terecht?
  • Welke plek in Spanje is ideaal voor digital nomads?
  • Expositie ‘Sorolla in het zwart’ toont donkerste palet van Spaanse schilder
  • Vogels kijken in Spanje
  • Overblijfselen van het gezicht van de eerste Europeaan gevonden in Spanje
  • Themapark in Spaanse woestijn te koop
  • De 25 beste Spaanse campings
  • Uitbundige viering van La Patum 2022-festiviteiten in het Catalaanse Berga
  • Wat vind jij het beste feest van Spanje?
  • Het grootste labyrinth van Spanje is geopend
  • Deze Spaanse stad is voorgedragen voor de internationale tentoonstelling 2027
  • Alhambra in Granada in problemen door personeelsgebrek
  • Twee Spaanse wijngebieden bij beste 10 in Europa
  • 4.000 jaar oude megalithische necropolis gevonden bij Spaans strand
  • Authentiek recept Valenciaanse paella dreigt verloren te gaan
  • De beste Spaanse bestemmingen om met je hond naartoe op vakantie te gaan
  • 1 juni laatste concert The Rolling Stones in Spanje?
  • Spanje staakt subsidies aan circussen met levende wilde dieren

Algemeen

Spanje tweede Europese land met meeste verblijfsvergunningen aan buitenlanders

Spanje is het tweede Europese land dat vorig jaar de meeste verblijfsvergunningen aan buitenlanders verleende. Van alle 27 EU-landen verleende Spanje maar liefst 13 procent van het totale aantal verblijfsvergunningen aan buitenlanders.

Top 5 Meest gelezen

  1. Spanje lijkt aan nieuwe crisis in toerisme te ontkomen
  2. Natuurbrand Alicante bereikt Valencia en is nog altijd niet onder controle
  3. Periode van koelte brengt storm, hevige regen en onweer naar Spanje
  4. Spaanse topbestemmingen in de natuur niet altijd meer onbeperkt toegankelijk
  5. Droogte in Spanje onthuld verzonken dorpjes in stuwmeren

Cultuur

Spaanse kijkers twitteren massaal over blunder ‘het Alhambra van Sevilla’

Andalusië is een favoriete locatie om series en films op te nemen. Het grote historische erfgoed en de honderden monumenten blijven producenten uit de hele wereld aantrekken die hun creaties op Andalusische locaties willen laten plaatsvinden.

© 2022 inspanje.nl | voorpagina | disclaimer | colofon | adverteren | contact

Regio

  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje

Categorie

  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns

Overig

  • Disclaimer
  • Colofon
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • RSS