INSpanje.nl

INSpanje.nl

Nieuws uit Spanje op zaterdag 21 mei 2022
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje
  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns
  • Facebook Facebook
  • Twitter Twitter
  • Linked In LinkedIN
  • RSS
  • Nieuwsbrief
Um gids voor het echte Spanje
 

CULTUUR

Populaire Spaanse tapas: almejas a la marinera

Uitgegeven: woensdag 3 juni 2015 14:27
Laatst gewijzigd: woensdag 1 juli 2015 15:13

MADRID - Dit gerecht vormt vrijwel altijd een veilige keuze in een eetgelegenheid langs de Spaanse kust, omdat het bijna niet kan mislukken. Houd je van kokkerellen, dan is het meer dan eenvoudig zelf te bereiden.

almejas a la marinera
© Stock

Verse almejas zijn in het voorjaar en zomer te krijgen bij de meeste Spaanse supermarkten met een visafdeling en in viswinkels. Wij houden zelf erg van de almejas die de Mercadona in kleine netjes verkoopt op de verse vis-afdeling.

ADVERTENTIE

In Nederland kun je het gerecht bereiden met andere schelpdieren, zoals tapijtschelpen. Er zijn allerlei varianten op dit recept in Spanje te vinden, maar wij vinden de eenvoudigste zelf het lekkerst. Op een menukaart kies je voor 'almejas a la marinera' (almejas op visserswijze). Meestal wordt het als ración (portie) geserveerd.

Ingrediënten

-          1 kilogram verse almejas

-          2 eetlepels olijfolie

-          1 kleine ui, gesnipperd

-          3 eetlepels droge witte wijn of fino sherry

-          2 tenen knoflook, fijngehakt

-          zout en peper naar smaak

-          vers stokbrood

Hoe maak je almejas a la marinera

Laat de almejas vooraf een uurtje weken in zout water om zand en steentjes te verwijderen. Spoel ze daarna af onder de kraan. Gooi de exemplaren die niet dicht gaan weg, deze zijn dood en kunnen voedselvergiftiging veroorzaken.

Neem een vuurvaste schaal of een braadpan met deksel. Verhit de olie en fruit de ui totdat deze zacht is. Voeg de wijn en de schelpen (en eventueel een klein beetje water) toe en laat alles op laag vuur even pruttelen. Schud de pan een beetje zodat alle schelpen verhit worden en de schelpdieren niet uit hun schelpen vallen. Als alle schelpen open zijn, na 5 tot 7 minuten zijn ze gaar. Gooi de schelpen die gesloten blijven weg. Schep de schelpen op een diep bord en giet er het bakvocht over en dien het op.

Eventueel kun je aan de saus een eetlepel bloem toevoegen om deze wat dikker te maken. Naar smaak kun je de almejas voor het opdienen bestrooien met wat verse, fijngehakte peterselie. Als de schelpdiertjes op zijn, is er nog een heerlijke dipsaus voor het stokbrood.

Rauwe almejas

Als je hele verse exemplaren kunt krijgen, bijvoorbeeld op een markt, kun je almejas ook prima rauw eten. Zet de schelpen voor de bereiding een paar uur in een pan met koud water en wat eetlepels zout om ze schoon te maken. Spoel ze daarna af met koud water en snijd ze open met een mesje. Knijp er wat citroensap over en eet ze direct uit het schelpje.

© Manuel Vis
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Cultuur Nieuws

  • Schilderij Picasso brengt 67 miljoen dollar op bij veiling in New York
  • En de Spaanse hoofdstad van het plattelandstoerisme 2022 is…?
  • De leukste weetjes over het festival 'Los patios de Córdoba'
  • Alles over de gastronomische hoofdstad van Spanje in 2022
  • Kan de Spaanse overheid wel ingrijpen in het dagmenu?
  • Nieuwe serie over alle Spaanse nationale parken op TVE
  • Alles over de Feria de Abril in Sevilla
  • Tien Europese steden met de meeste zonuren in 2022
  • De meest gebruikte letter, het langste woord en andere weetjes over het Spaans
  • Wetsvoorstel moet Spaanse jongeren beschermen tegen beelden stierenvechten
  • De fijnste baaien van Alicante om nog voor het hoogseizoen te bezoeken
  • Semana Santa in Spanje: achtergrond en symboliek
  • Koffie drinken in Spanje
  • Let op als je deze zomer de Caminito del Rey in Málaga wilt bezoeken
  • Lekkere Spaanse gerechten koken zonder olie
  • Musea in Spanje herdenken 50ste sterfjaar van Pablo Picasso
  • Waarom viert Spanje Vaderdag op 19 maart?
  • Spectaculaire Fallas 2022 geteisterd door regen en wind in Spanje
  • Tien prachtige markten om te bezoeken in Spanje
  • Jennifer Lopez op Gran Canaria voor opnames nieuwste Netflix-film
  • In deze Spaanse provincie vind je de meeste - en mooiste - kastelen
  • Las Fallas in Valencia zijn weer terug
  • Oorlog in Oekraïne bedreigt voortbestaan Museo Ruso in Malaga
  • Drukste treinstation van Spanje wordt vernoemd naar schrijfster Almudena Grandes
  • Muziekfestival Primavera Sound volgend jaar in Barcelona en Madrid

Algemeen

Tienduizenden Britse en Duitse voetbalfans overspoelen centrum van Sevilla

De finale van de Europa League vond gisteravond (woensdag 18 mei) plaats in het Ramón Sánchez Pizjuán Stadion in Sevilla. Volgens Spaanse autoriteiten waren er 150.000 Britse en Duitse voetbalfans naar de Zuid-Spaanse stad gekomen om hun teams aan te moedigen.

Top 5 Meest gelezen

  1. Volksgezond in Spanje waarschuwt na acht besmettingen apenpokken
  2. Enorme sahara stofwolk nadert Spanje tijdens extreme hitte
  3. Juan Carlos al in Spanje maar niet direct naar Zarzuela-paleis
  4. Buitengewoon vroege hittegolf in Spanje bereikt zaterdag hoogtepunt
  5. Duitsland steunt Spanje bij plannen voor megafabriek voor zonnepanelen

Algemeen

Enorme sahara stofwolk nadert Spanje tijdens extreme hitte

Een enorme luchtmassa gevuld met Saharastof nadert Spanje en zal samen met de extreme hitte in grote delen van Spanje voor overlast zorgen. Op sommige punten van het land worden ook weer modderregens verwacht.

© 2022 inspanje.nl | voorpagina | disclaimer | colofon | adverteren | contact

Regio

  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje

Categorie

  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns

Overig

  • Disclaimer
  • Colofon
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • RSS