Populaire Spaanse tapas: ajo blanco (koude knoflooksoep)

door admin
Populaire Spaanse tapas: ajo blanco (koude knoflooksoep)

Dit is koude knoflooksoep met amandelen en druiven – in Málaga serveert men er Moscatel-druiven bij – en geeft een heerlijke opkikker op een warme dag. De oorsprong van dit recept ligt vermoedelijk in het tijdperk van Al-Andalus, toen de Arabieren nog heersten over het zuiden van het Iberisch Schiereiland.

De soep is erg eenvoudig te bereiden en in tien minuten klaar. Daarna zet je de ajo blanco in de koelkast om hem later ijskoud uit te kunnen serveren. Soms wordt de soep ook wel ‘gazpacho blanco’ genoemd. Sommige mensen doen er meer amandelen in, anderen weer meer knoflook. Je kunt hem serveren met ontpitte witte druiven, maar stukjes appel of meloen smaken er ook zeer goed bij.

Ingrediënten ajo blanco (6 personen)

– 75 g witbrood zonder korst

– 275 g blanke amandelen

– 3 tenen knoflook, geschild

– 1 dl olijfolie extra virgen

– ¾ liter koud water

– zout naar smaak

– 2-3 eetlepels sherryazijn

– 150 gram witte druiven, schoongemaakt en los van de tros

Zo bereid je ajo blanco

Week het brood een paar minuten in een kom water en knijp het uit. Pureer de amandelen in de keukenmachine heel fijn, voeg het brood, de knoflook en de olie toe en pureer het geheel tot een gladde massa. Giet er, terwijl de motor draait het water bij. De massa wordt romig en licht. Daarna voeg je zout en azijn naar smaak toe. Giet de ajo blanco in een grote kom, dek deze af met plasticfolie en zet minstens 2 uur in de koelkast. Je kunt de soep desgewenst nog garneren met wat peterselie. Serveer het in kommen en doe in elke kom wat druiven.  

Een variant in Granada is om de ajo blanco te serveren met ansjovis en een in de oven gegaarde aardappel, een ‘papa asá’.

Dit vind je misschien ook leuk