INSpanje.nl

INSpanje.nl

Nieuws uit Spanje op dinsdag 28 maart 2023
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje
  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns
  • Facebook Facebook
  • Twitter Twitter
  • Linked In LinkedIN
  • RSS
  • Nieuwsbrief
Um gids voor het echte Spanje
 

CULTUUR

Populaire Spaanse tapas: ajo blanco (koude knoflooksoep)

Uitgegeven: maandag 27 juli 2015 15:49
Laatst gewijzigd: maandag 27 juli 2015 15:49

MADRID - Net als de verschillende beroemde koude tomatensoepen 'gazpacho', 'salmorejo' of 'porra' die zomers veel worden bereid in Spaanse keukens, is ook 'ajo blanco' razend populair. De soep wordt veel opgediend in het zuiden van Spanje in Extremadura en Andalusië.

knoflook amandelsoep
© Stock

Dit is koude knoflooksoep met amandelen en druiven – in Málaga serveert men er Moscatel-druiven bij - en geeft een heerlijke opkikker op een warme dag. De oorsprong van dit recept ligt vermoedelijk in het tijdperk van Al-Andalus, toen de Arabieren nog heersten over het zuiden van het Iberisch Schiereiland.

ADVERTENTIE

De soep is erg eenvoudig te bereiden en in tien minuten klaar. Daarna zet je de ajo blanco in de koelkast om hem later ijskoud uit te kunnen serveren. Soms wordt de soep ook wel 'gazpacho blanco' genoemd. Sommige mensen doen er meer amandelen in, anderen weer meer knoflook. Je kunt hem serveren met ontpitte witte druiven, maar stukjes appel of meloen smaken er ook zeer goed bij.

Ingrediënten ajo blanco (6 personen)

- 75 g witbrood zonder korst

- 275 g blanke amandelen

- 3 tenen knoflook, geschild

- 1 dl olijfolie extra virgen

- ¾ liter koud water

- zout naar smaak

- 2-3 eetlepels sherryazijn

- 150 gram witte druiven, schoongemaakt en los van de tros

Zo bereid je ajo blanco

Week het brood een paar minuten in een kom water en knijp het uit. Pureer de amandelen in de keukenmachine heel fijn, voeg het brood, de knoflook en de olie toe en pureer het geheel tot een gladde massa. Giet er, terwijl de motor draait het water bij. De massa wordt romig en licht. Daarna voeg je zout en azijn naar smaak toe. Giet de ajo blanco in een grote kom, dek deze af met plasticfolie en zet minstens 2 uur in de koelkast. Je kunt de soep desgewenst nog garneren met wat peterselie. Serveer het in kommen en doe in elke kom wat druiven.  

Een variant in Granada is om de ajo blanco te serveren met ansjovis en een in de oven gegaarde aardappel, een 'papa asá'.

© Manuel Vis
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Cultuur Nieuws

  • Vakantietip: de natuurlijke wonderen van Andalusië
  • De Spaanse Pyreneeën van oost naar west
  • Spectaculaire prehistorische ontdekking in Spanje
  • Meer treinen vanuit Málaga naar populaire wandelpad el Caminito del Rey
  • Grootse mode-en foto-expositie in het Alhambra in Granada
  • Juridische uitdagingen staan voltooiing Sagrada Familia in de weg
  • Deze stad in Spanje is de enige stad ter wereld met vier werelderfgoedmonumenten
  • Welke vijf tortilla's die in de Spaanse supermarkt te koop zijn zijn het beste?
  • Spectaculair Romeins badcomplex in Toledo verder onthuld
  • Spanjaard Alonso pakt podiumplek tijdens eerste Formule 1 race in Bahrein
  • Spaanse keuken op twee na de beste in de wereld volgens nieuwe ranglijst
  • Unieke ontdekking in grot in Zuid-Spanje herschrijft geschiedenis Europeanen
  • Waar in Spanje krijg je een gratis tapa bij je drankje?
  • Wat wordt er vandaag gevierd op de Dag van Andalusië?
  • Spanje debuteert met ‘Google maps’ over Spaanse geschiedenis
  • Twee gestolen Dalí schilderijen onderschept in Barcelona
  • Carnaval losgebarsten in Spanje, maar waar en hoe?
  • Dit is het grootste gebouw van Spanje
  • ZENsacional concert keert terug naar de Costa del Sol
  • Twee Spaanse eilanden tussen mooiste natuurbestemmingen ter wereld 2023
  • Asturië en de Costa Verde, verborgen parels in Noord-Spanje
  • Doek valt voor kanaal dat stierengevechten uitzendt
  • Op Nederlands drama geïnspireerde film grote winnaar bij Spaanse Oscars
  • Betekent klimaatverandering het einde voor de Spaanse sherry, de vinos de Jerez?
  • Spaanse topkok leert kansarme jongeren koken

Algemeen

Einde aan staking van rechtbankadvocaten na akkoord over loonsverhoging

De staking van de advocaten van de administratie van Justitie is na twee maanden eindelijk afgelopen. De advocaten van de rechtspleging hebben met overweldigende meerderheid het laatste voorstel van het ministerie van Justitie gesteund.

Top 5 Meest gelezen

  1. Spaanse weerdeskundige Jorge Rey komt met verontrustende waarschuwing
  2. Andalusië gaat van winter direct naar zomerhitte
  3. Spanje wil wind- en zonne-energie verdrievoudigen
  4. Vakantietip: de natuurlijke wonderen van Andalusië
  5. Situatie bosbranden in Castellón nog kritiek, harde wind werkt niet mee

Cultuur

Vakantietip: de natuurlijke wonderen van Andalusië

Andalusië is een regio van afwisseling en contrasten. Met sneeuw bedekte bergen ontmoeten er de zee en ruige landschappen maken plaats voor wetlands en zandstranden.

© 2023 inspanje.nl | voorpagina | disclaimer | colofon | adverteren | contact

Regio

  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje

Categorie

  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns

Overig

  • Disclaimer
  • Colofon
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • RSS