Het Prado geeft de ‘Tuin der lusten’ niet uit handen

door admin
Het Prado geeft de ‘Tuin der lusten’ niet uit handen

Het beroemde doek had ook een publiekstrekker moeten worden op een grote internationale overzichtstentoonstelling van de schilder in Den Bosch, ter ere van diens 500ste sterfdag. Het Museo del Prado is echter niet bereid het drieluik hiervoor uit te lenen.

Tuin der lusten

Het schilderij, ‘El jardín de las delicias’ in het Spaans, is tussen 1480 en 1490 geschilderd door Jheronimus Bosch. Het bestaat uit vier schilderijen die samen een eenheid vormen. De buitenzijde, die zichtbaar wordt als de luiken gesloten zijn, geeft een voorstelling van het oerbegin: een lege wereld die wacht op de schepping door God. Op het linker paneel is het paradijs afgebeeld met de op dat moment nog onschuldige Adam en Eva. Op het middenpaneel is een grote liefdestuin te zien met naakte mensen die zich laten verleiden door al het moois in hun tuin. Het rechter paneel toont de kijker waar al deze verleidingen toe leiden: een hel vol ellende en martelingen die het gevolg zijn van de ondeugdzaamheid en onkuisheid van de mens.

Museo de Colecciones Reales

De Tuin de lusten kwam eind zestiende eeuw in het bezit van de Spaanse Filips II. In 1939 werd het schilderij tentoongesteld in het Madrileense Museo del Prado, waar het tot op de dag van vandaag een van de grootste publiekstrekkers is. Het Patrimonio Nacional eist nu van het Prado de Tuin der lusten, evenals andere beroemde werken van onder andere Rogier van der Weyden en Tintoretto, op voor een eigen nog te realiseren Museo de Colecciones Reales.

Kunst is van alle Spanjaarden

Het Prado is van mening dat de schilderijen toebehoren aan het publiek en geen privébezit behoren te zijn. Bovendien is de Tuin de lusten een essentieel onderdeel geworden van de identiteit van het museum, waar het in artistiek-historische context ook beter op zijn plaats is. De Spaanse overheid heeft in deze kwestie herhaaldelijk haar garanties afgegeven voor het behoud van het drieluik in het Prado, maar tot op heden is er nog geen oplossing gekomen in het conflict tussen het Patrimonio Nacional en het Museo del Prado.

Jheronimus Bosch tentoonstelling 2016

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch organiseert van 13 februari tot en met 8 mei 2016 de grootste Bosch tentoonstelling ooit: Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie. De tentoonstelling is een eerbetoon aan de belangrijkste middeleeuwse Nederlandse kunstenaar. Nog niet eerder werden zoveel werken van de schilder in een tentoonstelling bij elkaar gebracht, in de stad waar hij werd geboren en waaraan hij zijn artiestennaam ontleende.

De schilderijen zijn uitgeleend door grote musea waaronder het Prado in Madrid (andere werken dan de Tuin der lusten), het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Metropolitan Museum in New York, Gallerie dell’Accademia/Palazzo Grimani in Venetië en het Louvre in Parijs.

“Jheronimus Bosch is de belangrijkste en meest oorspronkelijke middeleeuwse kunstenaar die ons land heeft voortgebracht. Het is fantastisch dat in 2016 het overgrote deel van zijn oeuvre in zijn geboortestad ’s-Hertogenbosch te zien zal zijn. Geweldig ook dat een nieuwe generatie kennis kan maken met dit in alle opzichten unieke werk.” aldus Charles de Mooij, directeur van Het Noordbrabants Museum.

Dit vind je misschien ook leuk