De beste supermarktwijnen van Spanje

door admin
De beste supermarktwijnen van Spanje

Deze enoloog, voormalig wijnbouwer, wijnblogger en sommelier wordt in Spanje gezien als dé wijnkenner der wijnkenners. Volgens Martín is sinds 2008 de tendens van wijn drinken in Spanje duidelijk verschoven van bars en restaurants naar de huiskamer. Omdat Spanjaarden van oudsher enthousiaste wijndrinkers zijn, eisen ze ook voor thuis een goede wijn. Iets waar supermarkten gretig op zijn ingehaakt.

Meer variatie

Martín zegt dat daardoor de variëteit in de Spaanse supermarkten is toegenomen. Dit reflecteert volgens hem de grotere wijnkennis van de consumenten. Waar vroeger vooral wijnen uit Rioja en Ribera del Duero de schappen domineerden, worden in toenemende mate grotere delen van het land vertegenwoordigd in rood, wit of rosé.

Homogeniteit

Een andere tendens die Martín zegt waar te nemen is dat de wijnen van de grootste bodega’s steeds meer op elkaar gaan lijken en er in die categorie een grotere homogeniteit lijkt te ontstaan. Daarom kijkt hij graag naar kleinere wijnhuizen en relatieve nieuwkomers in het spectrum van de duizenden bodega’s die Spanje rijk is.

Supermarkten

Nu terug naar de supermarkten. In El País komt een selectie van de beste wijnen uit de gids van Martín. De goedkoopste wijn met een goede beoordeling op een schaal van 0 tot 10 is Peñarrubia Tinto van het huismerk van Carrefour. Deze rode Jumilla wijn kost slechts 1,83 euro.

Dan valt de Torre de Oria Crianza uit Utiel Requena op die verkocht wordt bij de Mercadonna voor 3,65 euro. Iets duurder is de rode wijn MO salinas uit Alicante, die voor 5,26 euro wordt verkocht bij de Eroski, El Corte Inglès en de Makro. In El Corte Inglès is El Castro de Valtuille uit de Bierzo streek verkrijgbaar voor 6,80 euro. Dan worden nog genoemd de Tilenus Roble die verkocht wordt bij Alcampo voor 7,95 en de Quixote Tinto Reserva bij El Corte Inglès voor iets meer dan een tientje.

Favoriet

De persoonlijke favoriet van de journalist die het artikel schreef, Pascual Drake, is de Shiraz Cimarosa uit Australië die bij de Lidl wordt verkocht. De persoonlijke favoriet van Martín, zo zegt hij in het artikel in El País is Finca Rio Negro Reserva uit Guadalajara die voor 13,50 euro bij de Corte Inglès te vinden is.

Carrefour

Wat rosé-wijn betreft valt de Castillo de Liria van de Mercadonna op en ook bij de Mercadonna wordt een goede witte wijn van Marqués de Riscal verkocht. Deze Rueda Verdejo kost 6,65 euro. Martín geeft aan onder de indruk te zijn van het aanbod bij de Carrefour en wijst dit toe aan de Franse wortels van deze supermarktketen. Ook zit de consument volgens hem wat kwaliteit en prijs betreft veilig bij de Mercadonna.

Wijnen onder 7 euro

De krant El Confidencial schreef vorig jaar bij het verschijnen van de gids Los Supervinos 2016 een artikel met een opsomming van de beste supermarktwijnen voor onder de 7 euro. Voor de gids proefde hij 650 wijen. Dit resulteerde in vier wijnen met de beste score tussen de 9,6 en 10 punten. Allereerst een Marqués de Riscal verdejo uit het Rueda-gebied voor 6,55 euro. Dit vindt hij ‘de beste wit die er te vinden is voor minder dan 7 euro’. Dan noemt hij Clot d’Encis uit DO Terra Alta (Ebro) voor 3,65 euro. Deze jonge wijn heeft een expressieve smaak maar is tegelijkertijd fris en fruitig. Als derde noemt hij El Castro de Valtuille, DO El Bierzo voor 6,80 euro ‘cremig en rijp in de mond met een fruitig aroma’ en tot slot de MO Salinas Monastrell uit DO Alicante voor 5,26 euro.

Tot slot concludeert Martín nog dat de supermarkten dan wel de best verkopende wijnen op ooghoogte plegen neer te zetten, maar dat dit niet betekent dat de wijnen die minder worden verkocht per se slecht zijn. Altijd handig om mee te nemen als je op zoek gaat naar een lekkere wijn voor bij het avondeten.

Dit vind je misschien ook leuk