Prinses Beatrix opent expositie Jeroen Bosch in Prado

door admin

Eerder dit jaar waren twintig panelen en negentien tekeningen van de Nederlandse meester te zien in het Noordbrabants Museum in Den Bosch op de expositie Jheronimus Bosch. Visioen van een genie’. De expositie in Museo Prado duurt tot 11 september.

Zowel de expositie in Nederland als nu in Spanje is georganiseerd ter gelegenheid van het vijfhonderdste sterfjaar van de meester. In Madrid is ook het wereldberoemde drieluik ‘De tuin der lusten’ te bewonderen. Deze gaf het Spaanse museum niet uit handen voor de tentoonstelling in Nederland. 

Jeroen Bosch

Jeroen Bosch (1450-1516) werd geboren als Jheronimus van Aken. Hij woonde en werkte in Den Bosch. Een centraal thema in zijn werk is de strijd van de mens tegen demonen en verleidingen. Zijn unieke werken vormden een inspiratiebron voor veel schilders waaronder de Spaanse Salvador Dalí en Joan Miró en de Nederlandse Pieter Bruegel.

Jeroen Bosch of El Bosco?

De relatie tussen de Nederlandse schilder en Spanje vindt zijn oorsprong in het feit dat de Spaanse koning Filips II een groot liefhebber was van zijn werk. Om zijn indrukwekkende paleis El Escorial te verfraaien, kocht hij onder andere de Tuin der lusten. Zo kwamen veel van Bosch’ werken in Spaanse handen en zijn daar al zolang dat veel Spanjaarden niet beter weten dan dat hij hun ‘El Bosco’ is.

Lunch

Na het zien van de expositie in het Prado, was prinses Beatrix uitgenodigd voor een lunch in het koninklijk paleis La Zarzuela, eveneens in Madrid. Hier was naast het huidige koningspaar ook de voormalige koningen Juan Carlos en Sofía aanwezig. 

Voor meer informatie over de expositie in het Prado klik hier.

Klik hier voor meer informatie over Jeroen Bosch in Den Bosch.

Dit vind je misschien ook leuk