Grondwettelijk Hof Spanje draait Catalaans verbod op stierenvechten terug

door admin
Grondwettelijk Hof Spanje draait Catalaans verbod op stierenvechten terug

Het Catalaanse parlement stemde in juli 2010 voor een verbod op het eeuwenoude volksvermaak dat volgens historici sinds 1387 plaatsvond tot 25 september 2011. Een vertegenwoordiger van de Catalaanse overheid schaarde het verbod destijds onder ‘morele vooruitgang’. Stierenvechten werd gezien als dierenmishandeling. Het Catalaanse verbod was een gevolg van een burgerinitiatief waarbij honderdduizenen handtekeningen werden verzameld. Het verbod trad in 2012 in werking. Dierenrechtenorganisaties waren er heel blij mee.

Cultureel erfgoed

Volgens het Consitutionele Hof in Madrid was de Catalaanse overheid niet bevoegd om dit verbod door te voeren. Het Hof nam de zaak op naar aanleiding van een bezwaar dat tegen het verbod werd aangetekend door een groep senatoren van de conservatieve partij Partido Popular. Het stierenvechten valt volgens het Hof onder het Spaanse cultureel erfgoed en de Spaanse staat heeft hierover het laatste woord en niet Catalonië. Bovendien werd in 2015 snel een wet aangenomen die het stierenvechten tot immaterieel cultureel erfgoed verklaarde. Hierdoor werd in de ogen van het Grondwettelijk Hof het belang van het behoud van het stierenvechten nog eens bevestigd.

Verhoudingen op scherp

De uitspraak komt midden in een tijd waarin de verhoudingen tussen Spanje en Catalonië al erg op scherp staan. De regio wil losbreken van Spanje en heeft daartoe een tweejarenplan opgesteld om stap voor stap die onafhankelijke voortgang mogelijk te maken ondanks de tegenwerking vanuit Madrid. Catalonië heeft inmiddels al aangegeven de uitspraak van het Hof niet te accepteren.

Niet populair

Dat er nu direct weer stierengevechten gehouden zullen worden in Catalonie is maar de vraag. Het volksvermaak was er al jaren niet meer populair met sterk teruglopende bezoekersaantallen. Vooral toeristen bezochten de gevechten die werden gehouden in de enige arena in de regio die nog in gebruik was, namelijk die in Barcelona. Ada Colau, burgemeester van Barcelona zei op Twitter naar aanleiding van de uitspraak: ‘Het Grondwettelijk Hof mag zeggen wat ze wil, we zullen voorkomen dat dieren worden mishandeld’.

Canarische Eilanden

Catalonië is niet de enige regio die zelfstandig een verbod op stierenvechten invoerde. In 1991 ging een verbod van kracht op de Canarische Eilanden. Hierop heeft de centrale overheid nooit geacteerd. Dit feit wekt volgens parlementariërs in Catalonië de verdenking dat politieke beweegredenen in dit geval de boventoon voeren.

Dit vind je misschien ook leuk