Spanjaarden overschatten aantal moslims in hun land

door admin
Spanjaarden overschatten aantal moslims in hun land

Deze massale overschatting van de moslim-populatie komt neer op het idee dat het aantal moslims in Spanje zeven keer groter is dan in werkelijkheid. Het onderzoeksbureau Ipsos Mori onderzocht de kloof tussen waarheid en misvatting in veertig landen en vroeg daarbij ook hoeveel moslims mensen denken dat er in hun land zijn. Het onderzoek ‘Perils of Perception 2016’ werd vorige week gepubliceerd en onthult dat Spanjaarden geloven dat 14 procent van de 47 miljoen inwoners in Spanje moslim is, terwijl dat in werkelijkheid slechts 2,1 procent is.

Verwachte groei groter dan de werkelijke

Respondenten voorspelden daarbij dat tegen het jaar 2020, over drie jaar, de populatie moslims gegroeid zal zijn tot 21 procent van de totale bevolking. Onderzoekers geven echter aan dat die groei op 3,3 procent zal uitkomen.

Fransen 

Uit het onderoek blijkt eveneens dat Fransen er het meest naast zitten waar het om de grootte van de moslimpopulatie in hun land gaat. Fransen denken dat deze 31 procent van de bevolking betreft, terwijl dat in werkelijkheid 7,5 procent is.

Duitsers

In Duitsland schat men het aantal moslims vier keer hoger dan de werkelijkheid. Dit terwijl het land onderhevig is aan een grote instroom van moslims via de vluchtelingenstromen en gezinsherenigingen de laatste jaren. Uit het onderzoek blijkt dat Duitsres geloven dat 21 procent van de bevolking moslim is, terwijl dat toch nog 16 procent hoger is dan de werkelijke 5 procent.

Nederlanders

Nederland doet het beter. Nederlanders denken dat ongeveer 19 procent van de Nederlanders moslim is, terwijl dat in werkelijkheid in 2010 zo’n 6 procent was. 

Actuele gegevens

Toch blijkt dat het Ipsos Mori-onderzoek er wat Spanje betreft enigszins naast zit. Het onderzoek baseert zich op gegevens uit 2010, terwijl die allang achterhaald zijn. Het werkelijke aantal moslims in Spanje kwam eind 2015 neer op 1.887.906 personen, zo stelt de Islamitische Commissie in Spanje. Dat is dus 4 procent van de bevolking.

Spaanse moslims

Uit de gegevens blijkt dat 41 procent van de moslims in Spanje de Spaanse nationaliteit hebben, terwijl 59 procent nog tot de immigranten behoren. Van alle moslims in Spanje bezit 40 procent een Marokkaans paspoort en 19 procent komt uit andere landen. De tweede grootste groep is afkomstig uit Pakistan, gevolgd door Senegal.

Dit vind je misschien ook leuk