De 6 nieuwe dorpen op de lijst met mooiste dorpen van Spanje

door admin
De 6 nieuwe dorpen op de lijst met mooiste dorpen van Spanje

De Vereniging van de Mooiste Dorpen van Spanje heeft zes nieuwe toevoegingen aangekondigd. Dat gebeurde tijdens de nationale vergadering in Chinchón (Madrid). De zes aanwinsten voor 2023 staan vanaf 1 januari op de lijst.

Het zijn stuk voor stuk juweeltjes om te bezoeken. Alle gemeenten van de dorpen op de lijst werken samen met de Vereniging van de Mooiste Dorpen van Spanje om deze bestemmingen te promoten. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes om in 2023 te bezoeken. De nieuwe toevoegingen op de lijst met mooiste dorpen van Spanje zijn: Durro, Arties en Garós in de provincie Lérida, Castrojeriz in Burgos, El Burgo de Osma in Soria en Trevélez in Granada. Deze dorpen treden toe tot de presitigieuze club van 111 locaties.

Doel 

Het doel van de Vereniging van de Mooiste Dorpen van Spanje is “het bekendmaken van kleine gemeenten, bij voorkeur landelijk, gegroepeerd onder hetzelfde kwaliteitsmerk, via promotionele acties en culturele evenementen die de verneniging zowel binnen als buiten Spanje onderneemt”.  

Veertig criteria

De dorpen op de lijst moeten voldoen aan de meer dan veertig criteria die worden gesteld. Denk daarbij aan aspecten als: zorg voor erfgoed, harmonie in de gemeente, reinheid, behoud van gevels, verkeerssituatie, verzorging van bloemen en groenvoorzieningen, geplande culturele activiteit of aandacht voor tradities. We stellen de nieuwe ‘Pueblos Más Bonitos de España’ aan je voor.

Durro (Lerida)

Durro is een klein dorpje met slechts 80 inwoners. Het ligt in de Bohí-vallei, in de regio Alta Ribagorza op een hoogte van 1.384 meter. De middeleeuwse schoonheid nodigt de bezoeker uit om door de geplaveide straatjes te slenteren en te genieten van de rust en de prachtige omgeving. Interessant is de 12e-eeuwse kerk Iglesia de la Natividad de la Madre de Diós. De toren van vijf verdiepingen is erkend als werelderfgoed. De kerk maakt deel uit van de groep Romaanse kerken van de Bohí-vallei.

Aan de rand van de stad, op de top van een berg, ligt de hermitage van San Quirce, die te voet of per auto toegankelijk is en een prachtig uitkijkpunt vormt op de omgeving.

Arties (Lerida)

Gelegen op het punt waar de rivieren Valarties en Garona, in de Valle d’Arán samenkomen, is Arties een andere verborgen parel in de Catalaanse Pyreneeën. Het ligt op 1.144 meter hoogte en telt 486 inwoners. Ook hier ligt een Romaanse kerk uit de 12e eeuw. Deze is uitgeroepen tot Cultureel erfgoed van Nationaal Belang. , gelegen op een hoogte van 1.144 meter. Binnen is een origineel altaarstuk uit de 15e eeuw dat verschillende bijbelse taferelen uit het leven van de Maagd Maria voorstelt en wordt beschouwd als een meesterwerk van de gotische schilderkunst. 

Breng ook een bezoek aan de kerk van San Juan te bezoeken, in gotische stijl; de overblijfselen van het kasteel van Arties of Entrasaigües; de toren en de kapel van het Casa de los Portolà, uit de 16e eeuw; of de Thermen van Arties.

Garós (Lerida) 

In dezelfde Catalaanse bergprovincie gaan we naar Garós, eveneens in de Aran-vallei. Dit dorpje ligt op 1.115 meter hoogte op de rechterhelling van de Garonne. Garós met slechts 136 inwoners is een ideale uitvalsbasis om te genieten van de bergen, de rust en de natuur. 

In het centrum van de stad staat de romaans-gotische parochiekerk van San Julián. Deze werd gebouwd in de 12e eeuw en gerenoveerd in de 15e eeuw. Het interieur herbergt een gebeeldhouwde Christus, een gotisch beeld van de Maagd en een zilveren processiekruis.

Castrojeriz (Burgos)

De stad Castrojeriz in Burgos hoort bij de regio Odra-Pisguerga en vormt een populaire halte op de Camino de Santiago. Met een rijk historisch erfgoed zijn vooral het kasteel van Castrojeriz, het Casa El Fuerte, de toren, de parochiekerk van Santa María, San Juan en Santo Domingo, de kerk van Nuestra Señora del Manzano – waar momenteel de Museum voor heilige kunst huist– en het klooster van Santa Clara een bezoek waard.

Bovendien liggen de ruïnes van het klooster van San Antón op de weg van Castrojeriz naar de gemeente Hontanas (op 3 kilometer buiten het dorp). Het is een oude tempel waarvan de boog pelgrims verwelkomt en hen belooft dat er weinig afstand rest voor de volgende halte op hun pelgrimsroute.

El Burgo de Osma (Soria)

El Burgo de Osma is van deze zes dorpen op de lijst de grootste, met bijna 5.000 inwoners. Het was al uitgeroepen tot dorp van Toeristisch Belang en Historisch-Artistieke Site. Het stadje herbergt ongelooflijke schatten van grote historisch-artistieke waarde. Hieronder de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van de Assumptie (12e-18e eeuw). Drie artistieke stijlen bestaan hierin naast elkaar: Romaans, gotiek (het grootste deel van het gebouw uitmaakt) en renaissance (de façade en de trap).

Ook interessant zijn de stadsmuur (15e eeuw), het Hospital de San Agustín (17e en 18e eeuw), de Iglesia del Carmen (16e eeuw), de Universiteit van Santa Catalina (16e eeuw), het bisschoppelijk paleis (16e eeuw) en het stadhuis (18e eeuw).

Aan de rand van El Burgo de Osma ligt het kasteel. Het dateert uit de 10e, 11e en 18e eeuw en biedt een spectaculair uitzicht over de stad en de kloof.

Trevelez (Granada)

De Alpujarra van Granada herbergt wonderschone dorpjes. Drie daarvan stonden al op de lijst met mooiste dorpen van Spanje, namelijk Pampaneira, Bubión en Capileira. Nu kan ook Trevelez zich daarbij voegen. Dit is het hoogstgelegen dorpje in het zuiden van Spanje. Het ligt op de zuidflank van de hoogste berg van het Spaanse vasteland`, de Mulhacen. De geschiedenis van Trevelez reikt ver, want er zijn overblijfselen van neolithische nederzettingen gevonden.

De komst van de Arabieren in dit gedeelte van Spanje gaf grotendeels vorm aan de huidige gemeente net als geldt voor de andere dorpen in dit gebied. De inrichting had veel te maken met het irrigatiesysteem. Veel terrasvormige landbouw en een in drieën gedeeld dorp: hoog, midden en laag. 

Trevelez ligt in het nationale park Sierra Nevada op bijna 1.500 meter boven de zeespiegel. De lucht is er fris en schoon en wordt er gebruikt om de beroemde hammen die er vandaan komen te drogen. 

Liefhebbers van de natuur en het buitenleven vinden in Trévelez een paradijs om te verkennen via 14 toeristische routes. In het dorp is het leuk de San Benito kerk en de Hermitage van San Antonio en La Virgen de Las Nieves te bezoeken.

De verkozen gemeenten hebben beloofd al hetgeen hun dorpen zo bijzonder maakt te koesteren en te verbeteren.

Kijk hier voor de lijst met alle mooiste dorpen van Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk