De beste cava’s voor minder dan 5 euro koop je in de Spaanse supermarkt

door Else BeekmanElse Beekman
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
De beste cava’s voor minder dan 5 euro koop je in de Spaanse supermarkt

De resultaten van de OCU-analyse laten zien dat mousserende wijnen van topmerken een goede keuze zijn om kerstfeestjes te begeleiden. Het zijn kwaliteitswijnen, veilig en met een goede prijs-kwaliteitverhouding die op grote schaal in supermarkten in Spanje verkrijgbaar zijn. En twee van de geteste wijnen zijn én lekker en kosten nog geen 5 euro. 

Zeer goede cava’s in termen van kwaliteit en veiligheid 

De resultaten van het onderzoek zijn zeer goed, zowel op het gebied van kwaliteit als voedselveiligheid. In alle gevallen is voldaan aan de geldende regelgeving. Er zijn geen sporen van onnodige additieven, zoals ascorbinezuur, gevonden en de gehaltes aan alcohol, suiker, vluchtige zuren en totale zuurgraad liggen binnen de vastgestelde limieten. 

Van 4,28 tot 10,52 euro per fles

Het prijsoverzicht laat een grote variatie zien, van 4,28 tot 10,52 euro per fles, met een gemiddelde prijs van 7,49 euro. Om ze gemakkelijker te vinden en prijzen te vergelijken, kun je gebruik maken van de gratis OCU Market app, die de prijzen aangeeft van alle soorten voedsel en producten in de dichtstbijzijnde supermarkten. 

Minder dan 5 euro

Heerlijke cava voor minder dan 5 euro? Het kan! Deze twee cava’s kwamen goed uit de test:

Bach Extrísimo Brut Nature: 85 punten op 100, gemiddelde prijs van 4,75 euro. 

Jaume Serra Brut Nature Reserva: 84 van de 100 punten, gemiddelde prijs 4,28 euro.

Deze twee cava’s vallen op door hun goede prijs-kwaliteitverhouding, omdat ze een intense en evenwichtige smaak bieden voor een betaalbare prijs. Beide zijn brut nature cava’s, dat wil zeggen dat ze een restsuikergehalte hebben van minder dan 3 gram per liter. Dit maakt ze ideaal om hoofdgerechten voor de kerstvakantie te begeleiden, zoals vis, zeevruchten, kaas of marinades. 

Zo bewaar je cava

OCU raadt aan om cava op een koele, droge plaats te bewaren. En dan voldoende te koelen van tevoren: de optimale temperatuur is 8ºC. Die bereik door de fles minstens 4 uur voor consumptie in de koelkast te zetten. Daarna, eenmaal op tafel, moet het koel worden gehouden in een ijsemmer met ijs en water. Salud!