De beste jamón ibérico uit de supermarkt kost minder dan 5 euro

Genieten van de Spaanse gastronomie voor een aantrekkelijke prijs

door Elize van LoonElize van Loon
Jamón Iberico

Liefhebbers van Iberische ham hoeven tijdens de feestdagen niet veel geld uit te geven voor een goede ham. De Spaanse consumentenorganisatie OCU heeft een supermarktham geclassificeerd als een van de beste.

Ook buiten Spanje is men het erover eens: Jamón Ibérico is een van de meest representatieve producten van de Spaanse gastronomie. Of het nu op toast is bij het ontbijt, op sandwiches of als ingrediënt voor een heerlijk kerstrecept, dit veelzijdige product is een favoriet.

Hoewel een kwalitatieve Iberische ham vaak duur is, hoeft dat niet zo te zijn. De OCU heeft ham uit de supermarkt als een van de beste geclassificeerd, met een score van 84 op 100 voor smaak en kwaliteit.

Een van de beste keuzes volgens de OCU

De jamón ibérico van het merk Auchan, verkrijgbaar bij Alcampo, werd beoordeeld als een van de beste. Na een vergelijking van meer dan 30 merken kwam deze ham als winnaar uit de bus. Daarbij werd gekeken naar de ingrediënten, de kwaliteit van het vet, conserveringsmiddelen en vochtigheid.

Het merk Auchan biedt 100 gram Iberische ham met het Certifood kwaliteitscertificaat voor slechts €4,23. Ook de ham van Lidl, van het merk Realvalle, werd goed beoordeeld. Dit pakket kost €4,69 voor 100 gram. Daarnaast staat een Iberische ham van het merk Delicious, verkrijgbaar bij de Día-supermarkt, op de lijst. Deze kost €5,15. Kortom; stuk voor stuk goede keuzes voor wie op zoek is naar Iberische ham maar niet te veel geld wil uitgeven.

Verschil tussen Serranoham en Iberische ham

Tijdens een interview met de Spaanse nieuwssite 20minutos legde Manolo Valle, hoofd charcuterie bij los Museos del Jamón in Madrid, uit dat het label en de kleuren belangrijk zijn: “Het etiket geeft zowel het ras van het dier als zijn dieet aan. Witte labels staan voor Iberische ceboham, Groene labels geven aan dat het een “cebo”-ham is, ook Iberisch, maar dit keer van het platteland. Rode en zwarte labels zijn voor eikel-gevoede Iberische hammen; rood voor 50-75% Iberisch ras en zwart voor 100% eikel-gevoede varkens.”

Andere kenmerken om op te letten zijn de hoef, de textuur van de poten en het vetgehalte. Een ham van goede kwaliteit heeft een aanzienlijke hoeveelheid vet in het vlees.

Dit vind je misschien ook interssant: Overdadige kerstverlichting Valencia valt niet in goede aarde