De Feria van Malaga 2023 begint weer

door admin
De Feria van Malaga 2023 begint weer

Met deze acht dagen durende stadsfeesten herdenkt Malaga de inname van de stad door de Katholieke Koningen in 1487. Deze ‘Feria de Agosto’ is een van de populairste feesten van de regio Andalusië. Elk jaar trekt de Feria talrijke bezoekers van heinde en verre. Niet alleen Malagueños kijken er maanden naar uit, ook bezoekers uit andere delen van Spanje en zelfs uit het buitenland komen er op af. Dit jaar vindt het feest plaats vanaf de opening op vrijdagavond 11 augustus tot en met zondag 19 augustus.

Oorsprong van festiviteiten

Nadat de Katholieke Koningen op 19 augustus 1487 de stad op de Moren hadden terugveroverd schonken koningin Isabella en koning Ferdinand van Aragon het beeld van de Virgen de la Victoria (de maagd van de overwinning) aan de stad. Dit beeld wordt nog steeds elk jaar op 8 september door de belangrijkste straten van Malaga gedragen.

Vanwege deze viering moet de Feria de Málaga altijd samenvallen met de datum van 19 augustus, hoewel ook vaak de feestdag van 15 augustus, de Maria Tenhemelopneming wordt benut voor extra feestdagen in de stad.

Twee Feria’s

Feitelijk zijn er twee Feria’s die worden gevierd, eentje overdag in het stadscentrum en eentje ’s avonds en ’s nachts op het feriaterrein buiten de stad op het beursterrein in Cortijo de Torres, nabij het Palacio de Congresos. Dit terrein vormt het grootste deel van het jaar een grote opeen vlakte gecombineerd met ‘straten’ waaraan stenen feesttenten liggen, de ‘casetas’.

Feria del Día

Traditioneel was het feriaterrein bedoeld voor de nachtelijke Feria, maar de afgelopen jaren heeft het feest zich steeds meer over de hele dag verspreid, waardoor duizenden bezoekers van alle leeftijden worden aangetrokken die de steeds luidruchtiger festiviteiten proberen te ontvluchten en hun heil in het historische stadscentrum zoeken. 

Hoewel het feest op het feriaterrein in populariteit is gegroeid de afgelopen tien jaar, blijft de Feria in het centrum een van de belangrijkste trekpleisters. Duizenden mensen van over de hele wereld kiezen er gedurende deze dagen voor om naar Málaga te reizen om te genieten van de – volgens velen – unieke sfeer. De stad is feestelijke versierd, restaurants verkopen hun waar in speciaal ingerichte kraampjes voor hun deur en op verschillende podia treden allerlei artiesten op.

Het feria-terrein aan de rand van de stad heeft talloze feestelijke, versierde casetas waar mensen samenkomen om te genieten van eten, drinken en muziek. Deze feestruimtes worden beheerd door verenigingen, clubs, vriendengroepen of bedrijven, en zijn ontmoetingsplaatsen waar flamenco wordt gedanst, wordt genoten van sevillanas (een typische dansstijl van Andalusië) of de populairste actuele muziek, en traditionele gerechten worden geserveerd. Ook is er een grote kermis waar groot én klein zich kunnen vermaken.

Openingsceremonie

Zoals gebruikelijk worden de festiviteiten op vrijdag 11 augustus om middernacht ingeluid, met vuurwerk op het strand van La Malagueta. Het stadhuis geeft aan dat er ook een “lichtshow” zal zijn. Het lijkt erop dat de show met een honderdtal drones die vorig jaar in première ging, dit jaar zal worden herhaald, waarbij traditionele beelden van de stad en de beurs werden geprojecteerd.

Feria overdag

Op de Feria del Día in het centrum zijn de volgende plaatsen belangrijk: 

  • Plaza de las Flores, er zijn vaak concerten
  • Calle Alcazabilla
  • Calle Marques de Larios: met de speciale toegangspoort tegenover de ingang van de haven, die ’s nachts feestelijk wordt verlicht met 10.000en lampjes. Hier vinden tal van activiteiten plaats.
  • Plaza del Obispo
  • Plaza de Toros de La Malagueta (met paarden- en koetsoptochten)

Feria ’s nachts

Het terrein El Real de Torres verandert gedurende 8 dagen in een authentiek feriaterrein gedurende de hele nacht (al is de kermis ook ’s middags al geopend). Er zijn concerten in het auditorium, buiten kunt u genieten van veel van de gebruikelijke kermisattracties en er zijn maar liefst 200 stands.

Onmisbare dingen om te doen

  • Cartojal drinken, een beroemde zoete wijn die erg koud wordt gedronken, en de “rebujito” (een mengsel van manzanilla-wijn en limoen)
  • Dansen op straat tijdens de concerten op de Plaza de la Constitución 
  • Bijwonen van een groep verdiales op de Calle Larios. Een oeroude fandango die nog steeds zeer levendig is in de provincie Málaga
  • Een tapastour houden en daar gaan waar het feestgedruis je brengt.

Dit vind je misschien ook leuk