De vele voordelen van het kopen van een prefab-woning in Spanje

door admin
Voordelen prefab-woning

In de afgelopen jaren heeft de markt voor gefabriceerde woningen een aanzienlijke groei doorgemaakt. Door een aantal voordelen is de aankoop van een prefab-woning  niet langer een laagwaardig alternatief, maar een aantrekkelijke optie. Zowel voor het milieu, als voor de portemonnee.

De toegenomen vraag naar gefabriceerde huizen heeft de concurrentie tussen fabrikanten vergroot, wat heeft geleid tot een hogere kwaliteit en groter aanbod. Ook in Spanje is de vraag naar prefab-woningen gestegen. Volgens gegevens van de Spaanse Vereniging van Geprefabriceerde Huisfabrikanten (AFCA) is de verkoop van dit type woning in 2022 met 20% gestegen.

De belangrijkste redenen in Spanje zijn allereerst de economische crisis, die de zoektocht naar goedkopere alternatieven heeft gestimuleerd. Daarnaast ook de toegenomen vraag naar duurzame en energiezuinige woningen, de voortdurende verbetering van de kwaliteit van geprefabriceerde woningen en de grotere toegankelijkheid van financiering.

Deze moderne woonoptie is niet alleen betaalbaar, maar kan ook financieel voordeel opleveren. Zoals belastingvoordeel. Want het totale bedrag dat je aan belasting betaalt is vaak een stuk lager dan bij aankoop van een huis op de traditionele vastgoedmarkt. Een overzicht van de belangrijkste voordelen:

Concurrerende prijs van een prefab-woning

Gefabriceerde huizen zijn over het algemeen betaalbaarder in vergelijking met traditionele huizen. Dit voordeel is te danken aan het feit dat de constructie wordt uitgevoerd in gespecialiseerde faciliteiten, waardoor processen worden geoptimaliseerd en de bijbehorende kosten worden verlaagd.

Prefab-woning is energiezuiniger

Geprefabriceerde woningen zijn ontworpen met het oog op energie-efficiëntiecriteria en bieden een lager energieverbruik, waardoor aanzienlijke besparingen op de energierekening worden gerealiseerd.

Bouwsnelheid van prefab-woningen is lager

De snelheid waarmee geprefabriceerde woningen worden gebouwd is aanzienlijk lager dan die van traditionele woningen. Deze functie blijkt een aanzienlijk voordeel te zijn voor degenen die snel een huis nodig hebben.

Duurzaamheid

De geprefabriceerde huizen worden gemaakt met duurzame en milieuvriendelijke materialen. Hierdoor is een prefab-woning een groenere woonoptie.

Maatwerk bij prefab-woningen

Ondanks hun geprefabriceerde karakter bieden deze woningen een hoge mate van maatwerk. Kopers hebben de vrijheid om te kiezen uit een verscheidenheid aan ontwerpen, materialen en afwerkingen.

Veelzijdig aanbod

Gefabriceerde woningen zijn niet beperkt tot eengezinswoningen; Door hun veelzijdigheid kunnen ze zich aanpassen aan verschillende functies, van kantoren tot hotels tot scholen.

Geavanceerde technologie

De toepassing van technologie bij de bouw van geprefabriceerde huizen heeft de afgelopen jaren opmerkelijke vooruitgang geboekt. Hierdoor is de kwaliteit van materialen, de energie-efficiëntie en het comfort verbeterd.

Prefab-woning is toegankelijke optie

Prefab-woningen zijn een toegankelijke optie voor wie traditionele woningen buiten bereik liggen. De vraagprijs van gefabriceerde huizen ligt vaak een stuk lager. Er zijn al huizen van minder dan € 40.000. En dat is vooral aantrekkelijk  gezien de stijging van de gemiddelde huizenprijs in Spanje.

Geen overdrachtsbelasting (ITP) 

Een van de belangrijkste fiscale voordelen van de keuze voor een prefab-woning is de afschaffing van de overdrachtsbelasting (ITP). In tegenstelling tot tweedehands woningen zijn geprefabriceerde huizen, die uit de eerste hand worden gekocht, niet onderworpen aan deze belasting. De ITP, die varieert tussen 6% en 10% afhankelijk van de autonome gemeenschap, betekent een aanzienlijke besparing voor kopers van geprefabriceerde woningen.

Kosten hypotheken

Op het gebied van gefabriceerde woningen ligt een ander financieel voordeel in de eliminatie van de kosten voor het afsluiten van hypotheken die gewoonlijk aanwezig zijn bij conventionele onroerendgoedtransacties. Terwijl banken doorgaans 10% van de waarde van het huis nodig hebben om deze kosten te dekken bij het verwerven van een conventioneel onroerend goed, verdwijnen deze kosten bij het kopen van een gefabriceerd huis. De reden is dat financiële instellingen een actief dat geen onroerend goed is, pas kunnen financieren als het bijbehorende bureaucratische proces is voltooid.

Financiering prefab-woning

De financiering van geprefabriceerde woningprojecten gebeurt door hypotheken voor zelfontwikkelaars. De aannemer ontvangt het geld geleidelijk naarmate de bouw vordert. Wel wordt 10% btw betaald over elk van de voorschotten van de hypotheek, die door de bankklant moet worden gedragen.

Dit vind je misschien ook interessant: Wat je moet weten voordat je een prefab-woning in Spanje koopt. 

Dit vind je misschien ook leuk