De verborgen schatten van de provincie Ciudad Real

door admin
De verborgen schatten van de provincie Ciudad Real

Neem Almagro. Deze historische stad staat elk jaar in het begin van de zomer volop in het teken van het theater van de 17e en 18e eeuw. Overal vinden voorstellingen, muziekoptredens en lezingen plaats. Zelfs de restaurants serveren 17e-eeuwse maaltijden! De mooiste locatie is het prachtige openluchttheater (Corral de comedias), het enige theater uit de Gouden Eeuw in Spanje dat nog bewaard is gebleven. Hier waan je je nog echt in de 17e eeuw.

Voormalige hoofdstad van La Mancha

En Almagro heeft meer te bieden dan alleen theater. Dit was de oude hoofdstad van La Mancha en beschikt nog steeds veel mooie oude gebouwen. De Fuggers, een belangrijke bankiersfamilie uit de tijd van keizer Karel V, hebben hier een schitterend paleis laten neerzetten.

Dwaal door de oude straatjes van de ‘barrio noble’ en bezoek prachtige oude kerken als die van San Agustín en Madre de Dios of het La Encarnación-klooster en je proeft hier nog echt het Spanje van Cervantes.

Ingelegde aubergines

Over proeven gesproken: ook de typische lokale ingelegde aubergines zijn het proberen waard. Het recept stamt nog van de Moren en is sindsdien niet wezenlijk veranderd.

Handgemaakt kant

Almagro staat van oudsher ook bekend om zijn hoge kwaliteit handgemaakt kant. Nog steeds kun je hier vrouwen op straat bezig zien met traditioneel kantklossen. Er is zelfs een heel museum aan gewijd: het Museo del encaje.

De ridderorde van Calatrava

En de provincie Ciudad Real heeft  geschiedenisliefhebbers nog veel meer te bieden. In de middeleeuwen was dit een zwaarbevochten gebied tussen christenen en Moren. Veel plekken herinneren aan die roemruchte periode.

Het oorspronkelijke Calatrava (tegenwoordig Calatrava la Vieja) was één van de oudste vestigingen van de Moren in Spanje. Nog steeds zijn hier veel indrukwekkende resten van die Moorse periode terug te vinden.

Na de overname door de christenen werd hier de ridderorde van Calatrava gesticht. De leden van deze orde waren monniken en krijgers. Zij moesten voorkomen dat het strategisch gelegen Calatrava weer in handen van de Moren zou vallen. De orde heeft tegenwoordig vooral een ceremoniële functie, maar heeft veel invloed gehad in deze streek. Veel dorpjes zijn naar de orde genoemd.

Moral de Calatrava

Moral de Calatrava is zo’n historisch dorp. Hier vind je het oude hoofdkwartier van de ridderorde van Calatrava. Er is ook een prachtige kerk, de Iglesia de San Andrés Apóstol, met een aantal schitterende fresco’s. De kerk is gebouwd op de resten van een oude Moorse wachttoren.

Calzada de Calatrava

Ook in Calzada de Calatrava vind je veel historische plekjes. Op beide heuvels aan weerszijden van het dorp zijn de ruïnes van een oud kasteel te vinden. Aan de ene kant vind je hier het kasteel van Calatrava la nueva en aan de andere kant ligt het kasteel van Salvatierra.

In dit plaatsje kun je, geheel in middeleeuwse stijl, overnachten in het oude gastverblijf van de ridderorde: de Hospedería de los Calatravos. Ook filmfans kunnen hier hun hart ophalen. Er is hier elk jaar een levendig filmfestival en, toeval of niet, dit is ook de geboorteplek van de bekende Spaanse regisseur Pedro Almodóvar.

Niet ver daarvandaan ligt het monumentale kasteel Sacro Convento de Calatrava la Nueva, een van de belangrijkste nog bestaande middeleeuwse kastelen in Spanje.

Vulkanen 

Heb je niet zoveel met geschiedenis maar wel met geologie en natuur? Ook dan is er genoeg te beleven. In deze regio was vroeger veel vulkanische activiteit en daar is nog steeds veel van terug te zien. De bekendste vulkaan is de Cerro Gordo. Deze ligt in de gemeente Granátula de Calatrava. De vulkaan is prima te bezoeken: er zijn rondleidingen en er is een museum. De vulkaan heeft zelfs zijn eigen app. 

Wetlands

Ook bijzonder zijn de vele wetlands. Dat heeft alles te maken met het feit dat de rivier de Guadiana hier ontspringt. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in prachtige natuurparken als dat van Lagunas de Ruidera en Las Tablas de Damiel. Ossa de Montiel is de perfecte start voor een mooie wandeling. Hier bevindt zich ook de grot van Montesinos, die wordt beschreven in Don Quichot.

Culinaire traditie

Tussen beide natuurparken in vind je karakteristieke dorpjes waar je kennis kan maken met de rijke culinaire traditie van La Mancha. In Tomelloso vind je een museum dat helemaal aan de beroemde manchegokaas is gewijd. Valdepeñas is het centrum van het gelijknamige wijngebied en heeft ook zijn eigen wijnmuseum. Dit is sowieso een mooi dorpje om te bezoeken met veel prachtige huizen uit de 18e en 19e eeuw.

Don Quichot en Quevedo

En ten slotte kun je in dit deel van La Mancha natuurlijk niet om Don Quichot heen. In het mooie Almodóvar del Campo, dat ook terugkomt in de beroemde roman van Cervantes, vind je een museum dat geheel aan El Quijote gewijd is. Bekijk hier meer dan 500 verschillende uitgaves van dit meesterwerk.

Villanueva de los Infantes

Het schilderachtige Villanueva de los Infantes zou volgens sommige deskundigen zelfs de plek zijn waar de roman begint, ook al noemt Cervantes die plek nergens bij naam. Dit dorp is op zichzelf al een bezoekje waard vanwege de vele historische gebouwen en kerken. En hier is trouwens ook een andere literaire grootheid begraven: Francisco de Quevedo. In het mooie klooster van Santo Domingo schreef deze dichter en satiricus zijn laatste gedichten.

Dit vind je misschien ook leuk