Definitief besluit over vullen van privézwembaden Costa del Sol is gevallen

door admin
zwembaden verhuren

De zware regenbuien tijdens Semana Santa, de week voor Pasen, hebben het zwemseizoen van veel Spanjaarden in Andalusië toch gered. Na intensief overleg tussen het algemeen water secretariaat van de Junta de Andalucía en het droogtecomité is besloten dat ook privézwembaden gevuld mogen worden.

Dat betekent dat zowel gemeenschappelijke zwembaden bij grote appartementen- of wooncomplexen als die bij individuele woningen gevuld en bijgevuld mogen worden. Medio maart besloot de Andalusische regering op basis van de ernstige droogte op dat moment dat alleen hotels, gebouwen uitsluitend bestemd voor toeristische doeleinden, publieke zwembaden en zwembaden voor therapeutisch gevuld en bijgevuld mochten worden.

Regenbuien Semana Santa

Na de regen van Semana Santa verhoogde de Junta het aantal liters kraanwater dat elke inwoner van de droogtezones per dag mocht gebruiken van 160 naar 200. Elk gemeentebestuur zou vervolgens zelf moeten bepalen op basis van welke lokale regels die limiet niet overschreden zou worden. Zodoende zouden ook de gemeentes het definitieve oordeel moeten vellen over privézwembaden. Veel van die lokale besturen waren het daarmee niet eens. Ook Verenigingen van Eigenaren van urbanisaties lieten van zich horen. Ze vonden dat dezelfde regels voor de hele provincie zouden moeten gelden. Het kon niet zo zijn dat het ene wooncomplex wel een geopend zwembad zou hebben in de zomermaanden en het ernaast gelegen gebouw in de buurgemeente niet.

Waterbesparing nihil

Ook bij de bevolking lag het besluit gevoelig. Want als er een watertekort is geldt dat tekort toch voor iedereen en niet alleen voor de vaste bewoners van de kust, terwijl bezoekende toeristen de hele zomer onbezorgd kunnen zwemmen? De enige die hierover in april een duidelijke beslissing nam, is de burgemeester van Estepona. In zijn gemeente zouden ook privézwembaden gevuld mogen worden. De waterbesparing van dat niet doen, is in zijn optiek nihil. Hij baseerde dat op cijfers. Het vullen van privézwembaden en het besproeien van groenzones vormt slechts 1 procent van het totale waterverbruik. De bestuurder zag hierin geen voldoende basis om het ene zwembad wel te vullen en het andere niet. Het merendeel gaat naar landbouw, industrie en stedelijk gebruik. Bij het besparen van water op andere vlakken zou veel meer winst te behalen zijn.

Maximaal gebruik per persoon per dag blijft 200 liter

Uiteindelijk is nu dan toch het oordeel geveld: Iedereen in de provincie Malaga kan deze zomer zijn zwembad bijvullen. Wel op voorwaarde dat gemeentes er zorg voor dragen dat het waterverbruik per persoon per dag niet boven de 200 liter uitkomt. Voor het besproeien van tuinen geldt een maximum van 400 kubieke meter water per hectare per maand. De woordvoerder van de Junta de Andalucía wilde nog wel waarschuwen dat het waterprobleem in de regio desondanks nog verre van opgelost is.

De maatregel van de Junta betreft meer dan 75.000 zwembaden. De meeste liggen in Marbella: 10.744, gevolgd door Mijas (8.231), Málaga (6.033) en Alhaurín de la Torre (4.976).

Lees ook: Catalonië: wie mag zijn zwembad nog vullen?

Dit vind je misschien ook leuk