Demonstrerende boeren Spanje vervolgd voor gooien met konijnen

door admin
Demonstrerende boeren Spanje vervolgd voor gooien met konijnen

Waar veel mensen konijntjes vooral schattig vinden en maar al te graag als huisdier houden, kunnen boeren in Catalonië ze wel schieten. Vorige week gebeurde dit letterlijk, wat zorgde voor geschokte reacties van de omgeving en dierenrechtenorganisaties. Afgelopen vrijdag gingen er beelden het internet over van demonstrerende boeren in Lleida die konijnen tegen de ingang van het gebouw van de territoriale landbouwdiensten in Lleida gooiden.

Spaanse dierenrechtenorganisaties nemen gerechtelijke stappen tegen daders

Deze dierenrechtenorganisaties lieten het er niet bij zitten en op dinsdag kondigden PACMA en Lex Ànima aan dat zij strafrechtelijke stappen ondernemen tegen deze daders. Ze spreken van ‘dierenmishandeling met de dood tot gevolg’.

Afgelopen vrijdag deelde PACMA een stukje van deze afschuwelijke beelden op sociale media. Waarschuwing: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren. Op de korte video is te zien hoe dode en levende konijnen tegen de glazen deuren van het gebouw worden gegooid en op de grond belanden. Vervolgens werden de konijntjes door een menigte boeren vertrapt ondanks waarschuwingen van een aanwezige politieagent.

Demonstrerende boeren eisen ingrijpen regionale overheid tegen konijnenplaag

De boeren eisen van de overheid toestemming voor het gebruik van ingrijpendere middelen om hun akkers te beschermen tegen konijnen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de mogelijkheid om ’s nachts te jagen, in de nacht jachtnetten te plaatsen en het gebruik van giftige stoffen om de beesten om het leven te brengen. Dierenrechtenorganisaties PACMA en Lex Ànima betreuren het dat de boeren deze manier hebben gekozen om levende dieren te mishandelen om hun punt te maken.

Juist de mens is een van de oorzaken van de overbevolking van konijnen

Hoewel de boeren willen dat de regionale overheid ingrijpt tegen de overbevolking aan konijnen op akkers in bepaalde gebieden in Catalonië, zegt Lex Ànima dat juist het ingrijpen van de mens een van de belangrijkste oorzaken is van het feit dat er nu zoveel konijnen zijn. Zo zijn veel natuurlijke vijanden van konijnen – roofvogels, vossen en wolven – in de loop der jaren afgenomen of zelfs verdwenen door de mens. Ook trekken akkers juist konijnen aan aangezien ze hierdoor onbeperkt toegang hebben tot voedsel.

Milieuramp dreigt als eisen van boeren worden ingewilligd

In een verslag van Lex Ànima wordt gewaarschuwd voor een milieuramp als giftige stoffen zoals aluminiumfosfide worden toegepast bij het bestrijden van konijnen. Dit heeft namelijk niet alleen effect op de konijnen zelf, maar op de gehele voedselketen, waardoor ook planten en mensen kunnen worden aangetast.

Om deze redenen probeert de dierenrechtenorganisatie boeren op te roepen om het probleem bij de kern aan te pakken en niet alleen de gevolgen ervan te bestrijden. “Jacht, vergif en geweld lossen niets op, ze vergoten het conflict alleen maar”, aldus Lex Ànima.

Dit vind je misschien ook leuk