Derde slachtoffer van noodweer in Spanje door stormen Gerard en Fien

door admin
Derde slachtoffer van noodweer in Spanje door stormen Gerard en Fien

Dinsdag ging ze, zoals elke ochtend volgens La Vanguardia, zwemmen en kwam niet meer terug. Haar lichaam werd woensdagochtend door de Guardia Civil gevonden bij Bendinat op enkele kilometers van La Palma. Windstoten tot 120 kilometer per uur in sommige zones op het eiland en golven tot zes meter hoogte zouden de vrouw fataal zijn geworden. 

Een ander slachtoffer van de krachtige storm viel in de Baskische gemeente Bermeo. Daar werd het lichaam van een 80-jarige man gevonden die sinds maandag als vermist was opgegeven. In Palencia overleefde een 69-jarige vrouw het water niet dat haar met kracht had meegesleurd. 

Honderden incidenten

Naast de drie slachtoffers hebben de stormen Gerard en Fien honderden incidenten veroorzaakt gerelateerd aan sneeuw, hevige regens en harde windstoten. Verschillende wegen zijn afgesloten en meteorologen verwachten dat de intense kou nog zeker tot het weekend zal aanhouden. 

‘Extreem fenomeen’

Het weerstation Aemet heeft wat er gebeurt aangeduid als ‘extreem fenomeen‘, namelijk een storm van 48 uur lang sneeuw in lager gelegen gebieden’. Deze zal tot donderdag aanhouden. De sneeuwgrens in het noorden van Spanje ligt tussen de 300 en 500 meter. Inwoners van provinciehoofdsteden zoals Vitoria, Ávila, León, Pamplona, Huesca en Lugo ontwaakten in een witte wereld.

Wegversperringen

Bijna 1.900 kilometer aan wegen verspreid over 24 vooral noordelijk gelegen provincies hadden te maken met wegversperringen door sneeuw of overstromingen. Vooral vrachtverkeer ondervindt last. Volgens de krant 20Minutos is er een opstopping van 80 vrachtwagens op de A15, waar sneeuwschuivers en de politie te hulp moeten komen. 

Sneeuw in Málaga

Hoewel veruit de meeste sneeuw in de noordelijke helft van Spanje is gevallen, hebben witte vlokken ook de kustzone in het zuiden bereikt. Zo zijn de bergtoppen oosten van de provincie Málaga bedekt met een dun laagje poeder. Ook de Sierra de las Nieves in het westen doet haar naam eer aan nu op de hoogste toppen weer een laagje sneeuw ligt.

Dit vind je misschien ook leuk