Deze twee Spaanse luchthavens staan in de top 10 van Europese ranglijst

door admin
Deze twee Spaanse luchthavens staan in de top 10 van Europese ranglijst

De luchthavens Adolfo Suárez Madrid-Barajas en Josep Tarradellas Barcelona-El Prat behoren tot de 50 best verbonden luchthavens of ‘megahubs’ ter wereld en staan respectievelijk op de 27e en 41e plaats volgens de OAG Megahubs Index 2023.

De luchthaven in de Spaanse hoofdstad stijgt één plaats ten opzichte van de ranglijst van 2019, met Iberia als dominante luchtvaartmaatschappij die 49% van de vluchten uitvoert. El Prat, de luchthaven in Barcelona is vier plaatsen gestegen. Vueling voert er met 43% het grootste aantal vluchten uit.

Wereldwijde ranglijst

In de wereldwijde ranglijst van OAG staat Londen Heathrow dit jaar bovenaan de lijst als ’s werelds meest verbonden megahub. Daarna volgt John F. Kennedy International Airport (VS), Amsterdam Schiphol (Nederland), Kuala Lumpur International Airport (Maleisië), Haneda International Airport (Japan), Frankfurt am Main (Duitsland), Istanbul (Turkije), Incheon International Airport (Zuid-Korea), Paris-Charles de Gaulle (Frankrijk) en Chicago O’Hare International Airport (VS), die de top 10 afsluiten.

De top 20 van wereldwijde megahubs is gelijkmatig verdeeld over de regio’s met zes in Europa, het Midden Oosten en Africa (EMEA), zes in Noord-Amerika en zeven in Azië-Pacific. De aanwezigheid van zeven Aziatische hubs in de wereldwijde top 20 is “veelzeggend” gezien het feit dat de regio nog steeds op weg is naar herstel, aldus het rapport.

Spanje op Europese ranglijst

Daarnaast heeft de OAG-studie ook ranglijsten per continent opgesteld en in de Europese ranglijst staat de luchthaven Madrid-Barajas op de zevende plaats en sluit Barcelona El Prat de top 10 af.

Zo wordt de ranglijst samengesteld

De ranglijst samengesteld door te kijken naar alle mogelijke aansluitingen die mogelijk zijn tussen lijndienstvluchten op de drukste luchtvaartdag van het jaar (11 augustus), en in de drukste maand (augustus). Daarbij wordt rekening gehouden met de minimumoverstaptijd die de luchthaven hanteert en een maximale overstaptijd van zes uur. Daarnaast moet minimaal één van de twee vluchten waartussen wordt overgestapt een internationale vlucht zijn.

Dit vind je misschien ook leuk