Deze week met 40 graden in Spanje veel warmer dan normaal voor deze tijd

door admin
40 graden

Volgens de Spaanse weerdienst AEMET zullen de temperaturen deze week oplopen tot 40 graden Celsius, wat ongebruikelijk hoog is voor de tijd van het jaar. Dit zijn waarden die tussen de 5 en 10 graden boven normaal liggen voor deze periode.

Met name in het zuiden van het Iberisch schiereiland zullen de temperaturen deze week hun hoogtepunt bereiken.

Hitte in verschillende regio’s

In de afgelopen dagen zijn de temperaturen al flink gestegen en maandag registreerden meetstations op veel plaatsen zomerse waarden. De maand mei zal eindigen met temperaturen die meer lijken op die in juli, vooral in het zuidelijke deel van Spanje. Daar kan het kwik voor het eerst dit jaar tot 40 graden stijgen. In tegenstelling tot de maximumtemperaturen in het noorden, die fris zullen blijven met waarden rond de 20 graden.

Verwachte weersomstandigheden

Deze dinsdag was overwegend zonnig in heel Spanje, met uitzondering van ochtendwolken in Galicië, de Cantabrische kust en het Middellandse Zeegebied. AEMET voorspelt wel de vorming van stapelwolken in de Pyreneeën en de bergen in het centrum, oosten en zuidoosten van Spanje, met kans op geïsoleerde buien, vooral in de oostelijke Pyreneeën en het Iberisch Gebergte.

In het noorden van de Canarische Eilanden was het wisselend bewolkt weer met hier en daar lichte regen. De maximumtemperaturen zullen stijgen in het noordwesten van het schiereilan. Vooral in het binnenland van het noorden, terwijl ze zullen dalen in het zuidelijke Middellandse Zeegebied en de archipels. De hoogste temperaturen worden verwacht in Córdoba (36°C), Sevilla en Badajoz (35°C), en Ciudad Real (34°C).

Verwachting voor de rest van de week

Op woensdag zullen de temperaturen in vrijwel heel Spanje en de Balearen verder stijgen. Waarden zullen boven de 30 graden liggen in grote delen van het noordoosten, de noordelijke Meseta, het centrale gebied en het zuiden van Spanje. In de valleien van de rivieren Taag, Guadiana en Guadalquivir verwachten meteorologen temperaturen van boven de 35 graden. In steden als Valladolid (32°C), Zaragoza, Lleida, Madrid (34°C), Cáceres, Toledo, Ciudad Real (35°C), Sevilla en Córdoba (37°C) rekenen ze eveneens op hoge temperaturen. Het Cantabrische gebied blijft relatief koel met temperaturen rond de 20 graden in steden als Santander en San Sebastián.

Donderdag zal opnieuw een zeer warme dag zijn. Vooral in het midden en zuiden van het schiereiland, waar de temperaturen zelfs nog iets verder kunnen stijgen. Verwacht wordt dat de temperaturen 34 tot 35 graden zullen bereiken in veel gebieden van het midden en zuiden, met pieken van 38 tot 40 graden in het laaggelegen binnenland van Andalusië.

Afnemende hitte en toenemende onstabiliteit

Vanaf vrijdag wordt een algemene daling van de temperaturen verwacht, met name in het noorden van Spanje. Ondanks deze daling zullen de temperaturen in het zuiden van het schiereiland nog steeds boven de 34 graden blijven. In het Cantabrische gebied en het hoge Ebro zullen de temperaturen tussen vrijdag en zondag nauwelijks boven de 20 graden uitkomen. De onstabiliteit zal toenemen in het noorden en oosten van Spanje. Met regenbuien en onweersbuien in het oostelijke Cantabrische gebied, de Pyreneeën en het noordoosten van Catalonië. Deze buien kunnen zich ’s middags uitbreiden naar andere delen van Aragón, Catalonië, het noorden van de regio Valencia en de Balearen.

Omegablok

Het grote verschil in temperatuur tussen het noorden en zuiden van het Iberisch Schiereiland wordt veroorzaakt door het zogenoemde omega blok. Dat is een meteorologisch fenomeen waarbij een hogedrukgebied (anticloon) zich tussen twee lagedrukgebieden bevindt. Dit patroon lijkt op de Griekse letter omega (Ω) en heeft significante weersinvloeden op de betrokken regio’s. In het noorden wordt koel weer met temperaturen onder het gemiddelde verwacht, terwijl het zuiden zomerse temperaturen tot bijna 40°C zal bereiken.

Lees ook: Zomerse hitte en tropische nachten terug in deel Spanje

Dit vind je misschien ook leuk