Diplomatieke crisis tussen Spanje en Mexico door uitsluiting van koning Felipe VI

door admin
spanje mexico vlag

De diplomatieke relaties tussen Spanje en Mexico zijn ernstig onder druk komen te staan sinds bekend werd dat de verkozen president van Mexico, Claudia Sheinbaum, besloot koning Felipe VI niet uit te nodigen voor haar inhuldiging. Deze beslissing komt voort uit de onvrede van de Mexicaanse regering over het uitblijven van een officiële verontschuldiging voor de excessen tijdens de Spaanse kolonisatie vanaf de 16e eeuw.

Die officiële verontschuldiging werd geëist in een brief van president Andrés Manuel López Obrador in 2019. Als reactie op de uitsluiting van de Spaanse koning heeft de regering besloten geen officiële vertegenwoordiger naar het evenement te sturen. Daarmee is de diplomatieke crisis tussen de twee landen een feit.

Reactie van Pedro Sánchez: “Onacceptabel en pijnlijk”

Pedro Sánchez, de Spaanse premier, reageerde scherp op de uitsluiting van de koning. Tijdens een persconferentie in New York uitte hij zijn frustratie over de beslissing van de Mexicaanse regering. Hij verklaarde de situatie “onacceptabel” te vinden. “Het is onbegrijpelijk dat een land waarmee we nauwe banden hebben, ons nu uitsluit van een evenement van zo’n grote diplomatieke en symbolische waarde,” zei Sánchez. Hij gaf aan dat Spanje Mexico altijd als een “broederlijk land” beschouwt. Daarom betreurt hij dat de relatie door interne politieke motieven in Mexico is verstoord. Sánchez was zichtbaar geraakt door het feit dat deze diplomatieke crisis ontstaat tussen twee progressieve regeringen die normaal gesproken nauwe banden hebben. “Het is pijnlijk dat politieke belangen in Mexico ons in deze situatie hebben gebracht,” voegde hij eraan toe.

Politieke achtergrond van het conflict

Sánchez vermoedt dat de beslissing om de koning uit te sluiten voornamelijk voortkomt uit interne politieke overwegingen binnen de Mexicaanse regering. De Spaanse premier wees erop dat het Mexicaanse leiderschap, met name president López Obrador, met deze stap mogelijk politieke punten wil scoren in eigen land. Ondanks de crisis benadrukte Sánchez het belang van de historische band tussen Spanje en Mexico. Daarbij verwees hij naar de Mexicaanse steun aan Spaanse vluchtelingen na de Spaanse Burgeroorlog. Hoewel de diplomatieke spanningen hoog oplopen, benadrukte Sánchez dat Spanje de positie van koning Felipe VI blijft verdedigen. Het land kan niet accepteren dat Mexico de Spaanse monarchie in zo’n belangrijke gebeurtenis buitensluit.

Lees ook: Mexico wil excuus van Spanje voor misdaden tegen inheemse bevolking

Dit vind je misschien ook leuk