Dit is het armste en meest Engelse dorp van Alicante

door admin
Dit is het armste en meest Engelse dorp van Alicante

Toch schuilt in de zonnige provincie een paradox. Terwijl de regio gestaag groeit en de bevolking toeneemt, blijft de welvaart sterk verdeeld. De laagste gemiddelde inkomens in de regio zijn vooral in het zuiden te vinden. In de regio La Vega Baja.

Feiten en cijfers: Het laagste inkomen in Alicante

Volgens het Instituto Nacional de Estadística (INE) ligt het gemiddelde jaarinkomen in de provincie Alicante op 26.274 euro. Dit is gelijk aan Ciudad Real (26.842), Cuenca (26.791) en Ávila (26.065), maar beduidend lager dan in naburige provincies als Castellón en Valencia, waar dit respectievelijk 29.875 en 31.208 euro bedraagt.

Uitschieter is het dorp San Fulgencio, met een gemiddeld jaarinkomen per huishouden van slechts 17.760 euro. Ook in vergelijking met andere kleine dorpen in de provincie komt San Fulgencio er het slechtste vanaf. Het wordt gevolgd door dorpen als Tárbena en Quatretondeta, waar het jaarinkomen rond de 18.000 euro ligt.

Een van de meest Engelse dorpen van Spanje

Wat San Fulgencio bovendien uniek maakt, is het hoge percentage Britse inwoners. Van de in totaal 9.091 bewoners in 2022 heeft maar liefst 36% de Britse nationaliteit. Dat is ongeveer 3.331 mensen. Deze Britse gemeenschap is vooral geconcentreerd in de grote woonwijk La Marina en bestaat hoofdzakelijk uit gepensioneerden met een laag pensioen uit het Verenigd Koninkrijk.

Sowieso wonen er van de 290.372 Britten die geregistreerd staan in Spanje 86.154 in de regio Valencia volgens het bevolkingsregister van 1 januari 2022. En van al die Britten in de regio Valencia wonen 75.263 in de provincie Alicante.

Een nieuwe thuis onder de zon

Ondanks het lage inkomen blijft San Fulgencio erg populair onder Britse expats, en dat is niet zonder reden. Het biedt een aangenaam klimaat, een goedkopere levensstijl en uitstekende verbindingen via land, zee en lucht. Het voelt voor velen als een thuis ver van huis.

Dit vind je misschien ook leuk