Dit is het beste restaurant van Spanje volgens Spaans tijdschrift

door Elize van Loon
restaurants and bars tips

De gastronomie van Castilla y León staat in de schijnwerpers vanwege de prijzen die zijn uitgereikt aan chef-koks, winkels en restaurants. Onlangs zijn de toonaangevende prestigieuze onderscheidingen van het tijdschrift El Club del Gourmet toegekend. Castilla y León sleepte verschillende belangrijke prijzen in de wacht. Onder andere die van het beste restaurant van Spanje.

Het restaurant Ambivium, dat hoort bij een wijnhuis, werd bekroond met ‘el Premio al Mejor Restaurante’. Een eer voor creatieve chef-kok Cristóbal Muñoz en zijn team, dat bestaat uit zo’n dertig mensen.

Wat maakt dit beste restaurant van Spanje bijzonder?

Het restaurant springt eruit door de toewijding, innovatie en hun filosofie. Het werkt met de beste grondstoffen, zowel uit de zee als van het land. Je proeft er de heerlijkste wijnen terwijl je geniet van een spectaculair uitzicht over de vallei en de wijngaarden. Met op de achtergrond het kasteel van Peñafiel. Dat heeft al meer dan 100 jaar de status van nationaal monument. Het is ook de thuisbasis van het Provinciaal Wijnmuseum.

Volgens het bedrijf zelf is een van de belangrijkste waarden van Ambivium de toewijding om onvergetelijke ervaringen rondom de wijnen aan te bieden. Die is “uniek in Spanje”. Twee jaar geleden opende het restaurant de deuren van zijn wijnkelder, met ruimte voor 7.500 flessen.

De menu’s wisselen en hangen af van het seizoen en de beschikbaarheid van elk product. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid kiest het restaurant voor lokale en seizoensgebonden producten. Het heeft zijn eigen biologische moestuin die de keuken voorziet van groenten, specerijen en aromatische kruiden, op maar vijftig meter van de keuken.

Restaurant ontving al meer onderscheidingen 

De onderscheiding van de Gourmet Club komt bij de andere onderscheidingen die het restaurant blijft vergaren. Zoals de Michelinster en Groene Ster 2024 van de Michelingids; de twee Repsol Suns 2024 van de Repsol Gids. Maar ook de prijs voor Restaurant van het Jaar 2023. Daarnaast was Ambivium winnaar van de nationale editie van de X Copa Jerez, van Vinos de Jerez.

Andere categorieën

De Gourmet Club deelde ook prijzen uit aan Hotel María Cristina in San Sebastián, als beste accommodatie; de podcast La Picaeta (over gastronomie), als beste gastronomische media; en de DO Ribeiro, als beste organisatie en instelling. Daarnaast werd in de categorie beste boek “CCR. El Celler de Can Roca” van Montagud Editores gekozen. De prijs voor het  beste product, olijfolie in dit geval, ging dit jaar naar het bedrijf Almaoliva Arbequino.

Dit vind je misschien ook interessant: Drie Spaanse restaurants in top vijf beste ter wereld 

Dit vind je misschien ook leuk