Dit weekend wordt zeer koud in Spanje met temperaturen van min 10

door admin
Dit weekend wordt zeer koud in Spanje met temperaturen van min 10

Zondag wordt een ‘zeer koude nacht’ verwacht, met minimumtemperaturen tussen 2 en 4 graden onder nul in een groot deel van het binnenland en tot 10 graden onder nul of minder in de Pyreneeën. 

De komende dagen wordt koud, droog en anticyclonaal weer verwacht, behalve in de Pyreneeën, de Cantabrische Zee en in delen van het Middellandse Zeegebied en de Balearen, waar matige en geïsoleerde neerslag kan vallen met sneeuw vanaf 400-500 meter, in het Cantabrisch gebergte kan er wat meer sneeuw vallen.

Woordvoerder van de Spaanse weerdienst AEMET, Rubén del Campo, verklaarde dat het ’s nachts in het binnenland van het schiereiland op grote schaal zal vriezen, terwijl ook overdag koude temperaturen worden voorspeld, met waarden tussen 3 en 5 graden, en zelfs 5 en 10 graden onder normaal voor deze tijd van het jaar. 

Sneeuwval

AEMET waarschuwt voor sneeuwval in het noorden van het schiereiland op lage hoogten vanaf ongeveer 400 of 500 meter, en dat kan de mobiliteit op de grote wegen belemmeren, vooral in Navarra, Baskenland en in het noorden en oosten van Castilla y Leon, alsmede in de omgeving van het centrale systeem, tussen Madrid en Segovia.

 AEMET heeft code geel (risico), voor sneeuwval in de gemeenten Asturië, Cantabrië, Castilla y León, Catalonië, Navarra, Baskenland en La Rioja geactiveerd.

Zaterdag en zondag zal het in het grootste deel van het binnenland niet warmer worden dan maximaal 10 graden, behalve in de Guadalquivir-vallei (12-14 graden).  In grote delen van het centrum en het noorden van het schiereiland zal het op de warmste momenten van de dag nauwelijks 6 of 8 graden worden. 

Zeer koude nacht

Vooral zondag wordt een ‘zeer koude vroege ochtend’ verwacht, met minimumtemperaturen tussen 2 en 4 graden onder nul in een groot deel van het binnenland in het noorden en oosten van het schiereiland, hoewel de vorst in bergachtige gebieden sterker zal zijn en 8-10 graden onder nul kan bereiken.

Bovendien zal de kou tijdens het weekend worden versterkt door noordelijke winden die sterk zullen waaien in het noordelijke en oostelijke derde deel van het schiereiland en ook op de Balearen. 

Stijgende temperaturen

Volgende week zal het koud, droog en anticyclonaal blijven, hoewel vanaf maandag de temperaturen een ‘progressieve stijging’ zullen inzetten. Weliswaar met nachtvorst in het binnenland van het schiereiland, maar die is minder verspreid en minder intens. 

Overdag stijgen de waarden en zullen dichter bij het normale gemiddelde liggen. Tegen woensdag of donderdag zullen de temperaturen in het noorden boven de 10 graden uitstijgen en oplopen tot 14 of 16 graden in het centrum en het zuiden. In delen van de Middellandse Zee en de Guadalquivir-vallei kan het zelfs 18 graden worden. 

De voorspelling van Meteored

Weerdienst Meteored voorspelt dat zich tussen het schiereiland en de Canarische Eilanden een DANA zou kunnen ontwikkelen, hoewel het traject daarvan momenteel nog niet te voorspellen is. De eerste dagen van februari wordt er weinig neerslag verwacht, hoewel er in de Cantabrië en de bovenloop van de Ebro wat zwakke en verspreide regen kan vallen met wat sneeuwval. Dat geldt ook voor de Pyreneeën. In het zuiden van Andalusië kan er lokaal regen vallen. 

Vooruitblik voor februari

Del Campo voorspelt dat de eerste week van februari koud zal zijn met temperaturen boven normaal in het oosten van het schiereiland en de eilanden. Voor de neerslag is er nog geen duidelijke trend waar te nemen.

Februari is gewoonlijk de derde koudste maand van het jaar, na januari en december, met een gemiddelde temperatuur van 7 graden Celsius en minder neerslag dan de andere twee wintermaanden, december en januari, hoewel het er wel iets meer regent dan in maart.  

Dit vind je misschien ook leuk