Dit weekend zware regen en onweer verwacht in delen van Spanje

door admin
Dit weekend zware regen en onweer verwacht in delen van Spanje

Er wordt zware regenval verwacht in het Middellandse Zeegebied, in andere delen van het schiereiland en op de Balearen. 

Donderdag werd al code geel en oranje afgeroepen in negen autonome gemeenschappen. Dit gold voor regio’s in Andalusië, Aragón, de Balearen, Castilla y Leon, Castilla-La Mancha, Catalonië, Extremadura, de regio Madrid en Valencia, waar regen werd verwacht. In  de provincies Girona, Barcelona, Castellon, Valencia, Alicante, Ciudad Real en Badajoz werd zelfs hagel voorspeld. 

Voorspelling voor vrijdag 

Vrijdag zal zich boven de Atlantische Oceaan een front vormen dat leidt regen en onweersbuien in het grootste deel van het land, met plaatselijk kans op zware buien. De temperaturen zullen dalen, volgens de woordvoerder van AEMET, Rubén del Campo. 

In het Middellandse Zeegebied zal het vanaf de vroege ochtend regenen en deze neerslag zal plaatselijk hevig en hardnekkig zijn, vooral in Valencia, Alicante, aan de Catalaanse kust en in delen van de Balearen. Ook in het binnenland van het schiereiland wordt zware regenval verwacht, zij het wat minder hevig dan in het Middellandse Zeegebied. Plaatselijk kan het hagelen in het midden en zuiden van Spanje.

Voorspelling voor zaterdag en zondag 

Ook op zaterdag en zondag zal het in grote delen van Spanje blijven regenen, vooral in het noorden en westen van het schiereiland. Zaterdag zal er ook regen vallen in het binnenland. 

De regen van dit weekend kan plaatselijk hevig en langdurig zijn in het noordwesten, rond het centrale systeem en de Pyreneeën. De intensiteit wordt minder naarmate de neerslag verder naar het zuidoosten trekt. Daarmee lijkt het onwaarschijnlijk dat er regen valt in de zuidoostelijke regio’s van het schiereiland en op de Balearen.

Verschillen in temperatuur

In het weekend zullen de temperaturen in de westelijke helft van het schiereiland aanzienlijk dalen in vergelijking met voorgaande dagen. Ook dat komt door de komst van de koude wind vanuit de Atlantische Oceaan. In het westen van Spanje zal het  fris zijn voor de tijd van het jaar. In delen van de Cantabrische Zee, het oosten van het schiereiland en de Balearen zal het juist warm zijn. In de provincies Badajoz, Cáceres, Salamanca, Madrid, Huelva en Sevilla zullen tijdens deze dagen maxima tussen 20 en 25 graden registreren. In Bilbao, Lleida, Girona, Murcia en Almería zullen de thermometers naar verwachting boven de 30 graden aangeven.

Lees ook: Jorge Rey komt met onheilspellende weersvoorspellingen voor Spanje

Dit vind je misschien ook leuk