Dit wordt de Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie in 2024

door admin
Dit wordt de Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie in 2024

Oviedo volgt hiermee Cuenca op en bleef de kandidaturen van de andere drie kandidaten voor: Alicante, Antequera en Castellón. De prijs wordt toegekend door de FEPET (Spaanse Federatie van Toeristische Journalisten en Schrijvers), in samenwerking met Hostelería de España. De erkenning is de beloning  voor inspanning en doorzettingsvermogen. Het resultaat van een solide inzending, die wordt ondersteund door een indrukwekkend aanbod van culinaire en toeristische activiteiten. Ook kon Oviedo rekenen op grote steun van de instellingen en de horecasector, die zich inzetten voor het project. 

Vaandeldrager van de Asturische keuken

De jury benadrukte tijdens de beslissing dat Oviedo het verdient om Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie 2024 te zijn omdat “Oviedo de vaandeldrager is van de Asturische keuken, een keuken die verovert met gerechten zoals fabada (Asturische bonenstoofpot), de traditionele cachopo (vlees met ham en kaas ertussen) of zijn ongeëvenaarde kazen en uitstekende zeevruchten.” 

Er kwam ook lof voor het uitstekende kandidatuurdossier dat Oviedo had ingediend, met daarin de zes beschermde oorsprongsbenamingen en de vier beschermde geografische aanduidingen, evenals talrijke biologische producten en producten die erkend zijn onder het merk ‘Alimentos del Paraíso Natural’ van het Prinsdom Asturië.  

Jaar vol evenementen

Gedurende heel 2024 zullen er veel evenementen zijn, van sectorale congressen, gastronomische dagen, bijeenkomsten en publieke evenementen. Dit is een stimulans die de toch al goede toeristische cijfers die de stad de afgelopen jaren heeft behaald nog verder zal verhogen.  

Wat houdt de titel in?

Dit jaarlijkse evenement werd in 2012 in het leven geroepen door de Spaanse Federatie van Toeristische Journalisten en Schrijvers (FEPET) samen met de Spaanse Horeca Federatie om de stad (of gemeenschap) te erkennen die zich het meest heeft onderscheiden in de promotie van gastronomie als toeristische attractie. Tot op heden behoren Logroño (2012), Burgos (2013), Vitoria (2014), Cáceres (2015), Toledo (2016), Huelva (2017), León (2018), Almería (2019), Región de Murcia (2020 en 2021), Sanlúcar de Barrameda (2022) en Cuenca (2023) tot de winnaars.

Leestip: Cuenca is de nieuwe gastronomische hoofdstad van Spanje in 2023 

Dit vind je misschien ook leuk